Voorzitter Duitse Groenen in opspraak

BONN, 22 JUNI. De voorzitter van de Duitse Groenen, Jürgen Trittin, is in opspraak geraakt door opmerkingen over een openbare beëdigingsceremonie van de Bundeswehr.

Volgens Trittin, die tot de radicale vleugel van de partij behoort, was de ceremonie, die eerder deze maand in Berlijn plaatshad, “een terugval in het tijdperk van de fascistische terreur”. Een aantal parlementsleden van de Groenen heeft Trittin gisteren opgeroepen om af te treden. De CDU van bondskanselier Kohl noemde Trittin in een paginagrote advertentie in het blad Bild een “legerhater”.

De opmerkingen van Trittin komen op een voor de Groenen wel zeer ongelukkig moment. Nu de peilingen een overwinning voor de sociaal-democratische SPD bij de Bondsdagverkiezingen in september voorspellen, is deelname van de Groenen aan een nieuwe regering niet langer uitgesloten. De Groenen doen het echter slecht in de peilingen (rond de kiesdrempel van vijf procent), omdat een groot aantal kiezers niet gelooft dat zij hun radicale denkbeelden hebben afgezworen. (Reuters)