Volk viert voetbalfeest; Parlement Iran vecht door tegen Khatami

TEHERAN, 22 JUNI. In een nieuwe, harde aanval op het hervormingsbeleid van president Mohammad Khatami heeft het overwegend conservatieve Iraanse parlement gisteren de liberale minister van Binnenlandse Zaken, Abdollah Nouri, afgezet.

In een overduidelijk teken dat hij niet toegeeft, benoemde Khatami Nouri een uur later als vice-president. “Wees ervan overtuigd dat deze regering zo krachtig is dat zij niet wordt verzwakt door aangelegenheden zoals deze”, zei Nouri zelf vlak voor het parlement over zijn lot besliste. Tegelijkertijd vierde de Iraanse bevolking het feest van de voetbalzege op de Verenigde Staten. Groepen jongens en meisjes van wie velen waren uitgerust met radio's waaruit populaire muziek schalde, renden door de staten van Teheran, in een vreugdevertoon dat onder Khatami's voorgangers ondenkbaar was.

“Wegens uw capaciteiten en (..) het belang van alomvattende en duurzame ontwikkeling, met name in politieke en sociale zaken (..) benoem ik u tot vice-president voor ontwikkeling en sociale zaken”, aldus de bekendmaking van Khatami. Nouri, die de zevende vice-president wordt - en als zodanig niet kan worden afgezet door het parlement - houdt daarmee zijn zetel in het kabinet. De president benoemde de onderminister van Binnenlandse Zaken voor Sociale Aangelegenheden, Mostafa Tajzadeh, als waarnemer voor Nouri. Tajzadeh staat bekend als aanhanger van Khatami's politieke lijn. Tegenover zijn kabinet onderstreepte Khatami dat hij het besluit van het parlement respecteerde, maar dat de lijn van Nouri zal worden voortgezet.

Het parlement aanvaardde in een zitting die rechtstreeks door de televisie werd uitgezonden, met 137 tegen 128 stemmen het voorstel van een aantal conservatieven om Nouri af te zetten. Nouri werd er onder andere van beschuldigd “spanningen in de maatschappij te creëren” en “provocerende vraaggesprekken en toespraken” te houden. “Door niet goed overwogen en onverstandige stappen creëerde Nouri in plaats van democratie juist spanningen, anarchie en geweld in de maatschappij”, aldus parlementslid Mohammad Reza Bahonar, een van de indieners van de motie tegen Nouri.

Het parlement is met name gevallen over het feit dat hij vertegenwoordigers van de oude garde op zijn ministerie door jonge hervormers heeft vervangen, en positie heeft gekozen in de steeds openlijker uitgevochten machtsstrijd in Iran. Dat betreft met name zijn steun voor de populaire burgemeester van Teheran, Gholamhossein Karbaschi, een ander doelwit van de conservatieven, die op het ogenblik terechtstaat op beschuldiging van corruptie. Toen Karbaschi door de conservatieve justitiële autoriteiten werd opgepakt, organiseerde Nouri een tentoonstelling over zijn werk in het ministerie van Binnenlandse Zaken en gaf hij Karbaschi's aanhang toestemming te demonstreren. Uiteindelijk moest Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei - zelf ook een conservatief - interveniëren om, via Karbaschi's vrijlating, de rust terug te brengen.

Khamenei was gisteren ook een van de weinigen die een politieke draai gaf aan de Iraanse voetbalzege. “Vanavond voelde de sterke en arrogante tegenstander eens te meer de bittere smaak van de nederlaag door uw toedoen”, aldus zijn boodschap die na de wedstrijd voor de televisie werd voorgelezen. Khatami feliciteerde alleen de spelers. Evenzo grepen de meeste Iraniërs de zege vooral aan als reden om te gaan feesten, niet om zich te verheugen over een vernedering van de 'Grote Satan'.

“Niemand zit thuis. Het is onmogelijk om thuis te blijven”, schreeuwde een jonge fan met een portret van de Iraanse sterspeler Ali Daei op zijn T-shirt. (AP, Reuters, AFP)