Verplicht verlof Zaanse ambtenaar

ZAANSTAD, 22 JUNI. Ambtenaren van de gemeente Zaanstad krijgen na de zomer verplicht drie maanden verlof om over hun functioneren na te denken. Zij moeten dan volgens PvdA-burgemeester R. Vreeman een intensief programma met cursussen en stages gaan volgen.

Het gaat om ambtenaren van de dienst stedelijke ontwikkeling, milieu en beheer (DSMB). Deze dienst heeft een slechte naam. Vreeman heeft de ambtelijke top vervangen maar dat is volgens hem niet genoeg. Toen een ambtenaar in een al vastgesteld bestemmingsplan tegen alle regels in een nieuwe jachthaven intekende, was de maat vol. Volgens Vreeman is de dienst al tien jaar verkokerd en naar binnen gericht. “Het is nooit gelukt om hierin beweging te krijgen.” De 225 ambtenaren gaan in groepen van vijf met verlof. De dienst draait dan vijftien maanden door met tachtig procent van het personeel.

AbvaKabo-bestuurder T. Overtoom is redelijk positief over de aanpak. “In het verleden zijn in Zaanstad al zoveel interim-managers langsgekomen en zoveel analyses gemaakt. Deze onorthodoxe benadering moet een kans krijgen. De creativiteit heeft gezegevierd.” De AbvaKabo ging akkoord omdat er geen consequenties voor de werkgelegenheid en de rechtpositie van ambtenaren aan vastzitten. Overtoom ziet wel het risico dat over een jaar zal blijken dat de dienst met minder personeel toekan. Dat er dan alsnog over inkrimping zal worden gesproken sluit hij niet uit. “Niets is zeker in deze wereld.”

Zaanstad heeft al jaren problemen met het ambtelijk apparaat. In 1995 trad burgemeester J. Bruinsma-Kleijwegt af na een conflict met de gemeentesecretaris. Volgens Vreeman staan de problemen van de DSMB hier los van, omdat het al ruim tien jaar niet goed gaat.

Hij vindt niet dat de negatieve clichés over ambtenaren worden bevestigd. “De overheid doet in vergelijking met het bedrijfsleven juist heel weinig aan het 'levenslang leren'. We zouden wel wat meer mogen investeren in ambtenaren.”