Verkiezingen Togo chaotisch

LOMÉ, 22 JUNI. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in het West-Afrikaanse Togo is gisteren chaotisch verlopen als gevolg van organisatorische onvolkomendheden en protesten van boze kiezers.

President Gnassingbé Eyadema, het langst zittende staatshoofd van West-Afrika, die Togo sinds 1967 als militair dictator regeerde tot hij in 1993 voor het eerst werd gekozen, doet opnieuw een gooi naar het hoogste ambt. Groepen verontwaardigde kiezers marcheerden gisteren door de straten van de hoofdstad Lomé toen uren na opening van de stembureaus nog steeds geen stembussen waren gearriveerd. De betogingen verliepen vreedzaam. Buitenlandse waarnemers lieten zich waarderend uit over de gang van zaken bij de eerste stemronde. Zij repten van een “grote vooruitgang” ten opzichte van de vorige verkiezingen, die werden geboycot door de oppositie. (AFP, AP)