Toulouse wacht op de komst van de Engelsen

De Zuid-Franse stad Toulouse maakt zich op voor het WK-duel tussen Engeland en Roemenië. Extra politie-inzet en beperking van de verkoop van alcohol moeten geweld voorkomen.

TOULOUSE, 22 JUNI. Lopend door de straten van Toulouse krijg je de indruk dat deze Franse stad een ontzettende ramp te wachten staat. Winkels, restaurants en cafés hebben de rolluiken naar beneden. Toulouse lijkt uitgestorven. Het traditionele muziekfestival is uitgesteld. Politie, mobiele eenheid en de gendarmerie bewaken de stad al dagen. De Engelsen komen.

Toulouse wil koste wat koste voorkomen dat de Engelse hooligans na de ongeregeldheden in Marseille opnieuw de kans krijgen om vernielingen aan te richten. In de oude haven van Marseille braken vorige week massale gevechten uit tussen Engelsen, Tunesiërs en plaatselijke jongeren. Er was voor miljoenen guldens schade en de bevolking zat in angst.

Alain Bidou, prefect van de regio Midi-Pyrénées, ging er gistermiddag in het Palais National van Toulouse even goed voor zitten. Voor hem zaten zo'n vijftig journalisten. “Deze stad staat bekend om haar feestelijke atmosfeer, maar dat kan nu even niet. We moeten aan de veiligheid van de mensen denken. Er zijn nu ongeveer tweeduizend Britten gesignaleerd. We weten dat zeker tweehonderd van hen speciale aandacht nodig hebben, en die geven we ze”, zegt hij.

Grote hoeveelheden agenten (in totaal achttienhonderd agenten en gendarmes) zijn uit de hele regio opgetrommeld en er zal vanavond extra worden gefouilleerd bij het stadion. De verkoop van alcohol in de stad zal worden gelimiteerd en de grote beeldschermen die op bepaalde plaatsen in de stad stonden opgesteld worden weggehaald. Te gevaarlijk. Mensen zonder kaartjes moeten volgens Bidou in kleine groepjes verspreid over de stad de wedstrijd volgen.

's Middags heerst in Toulouse de sfeer van een spookstad waar een enkele verdwaalde vreemdeling ronddwaalt. De zon schijnt fel en de straten zijn leeg. Rolluiken zijn gesloten en de ramen zijn dicht. Toulouse geniet achter gesloten deuren van de zondagsrust.

Niet overal is het uitgestorven. Op het Place Esquirol wordt gelachen. Er klinkt muziek, er wordt gedronken. Ongeveer tweehonderd mensen drinken er liters bier op terrasjes van cafés met namen als Paddy en Unic bar. Kaalgeschoren koppen, tatoeages, dikke buiken. Maar ook vrouwen en oudere mannen. Opeens klinkt er een gejuich op. Duitsland komt op achterstand tegen Joegoslavië.

Een Frans echtpaar dat de hond aan het uitlaten is, houdt even in als ze het gezelschap zien. Ze wijzen en ze knikken. Ze slaan een andere straat in. Ja, dat zijn de Engelsen. De supporters die komen kijken naar de voetbalwedstrijd Engeland-Roemenië.

Pagina 21: 'Waar zijn die hooligans?'

De Engelse voetbalfans op het terras in Toulouse hebben het over het weer en bespreken de overwinning van het Nederlands elftal. Biertje in de hand, kop in de zon. Ze zijn zich van geen kwaad bewust. Op een afstandje houden tientallen agenten de Engelsen in de gaten. Een jongen van een jaar of achttien draagt een shirt met de tekst England, the pride of Europe.

“Waar zijn ze eigenlijk, die hooligans? En hoeveel zijn het er dan?”, werd gisteren aan prefect Bidou gevraagd. Nee, dat wist hij niet precies. “Ik ken die mensen niet persoonlijk”, reageerde hij zelfs licht gepikeerd. “De maatregelen zijn absoluut niet overdreven. De veiligheid staat hier voor alles”, zegt hij.

Terwijl Bidou binnen zijn persconferentie houdt, gaan Engelsen buiten op zoek naar kaarten. Van de 37.000 plaatsen dat het Stade Municipal telt zijn er officieel minder dan een derde in handen van de Engelsen. Zwarthandel van kaarten in Frankrijk is de laatste weken echter gemeengoed geworden. Daartegen optreden kan volgens Bidou dan ook nauwelijks. “Als iemand nou een kaart heeft gekocht en hij kan niet naar de wedstrijd dan is het toch logisch dat hij zijn kaartje verkoopt”, zegt de prefect. Vanavond zal andermaal blijken dat duizenden Fransen op het laatste moment niet naar de wedstrijd konden.

Tja, dat dan vervolgens groepen supporters door elkaar komen te zitten is onvermijdelijk, zegt een man van het organisatiecomité. “Maar mensen die een kaartje op straat kopen weten dat ze dat risico lopen”, legt hij uit. Een supporter van het Engelse elftal, hooligan of niet, zal weinig boodschap hebben aan dat risico op zoek naar een kaart voor de wedstrijd van vanavond.

In de loop van de middag zal de grote stroom Engelsen naar Toulouse echt op gang gaan komen. Bussen, treinen en vliegtuigen zullen worden opgevangen door grote pelotons mobiele eenheden. Dit weekeinde werd een handjevol Engelsen opgepakt, nadat ze zich rond de sluitingstijd van de kroegen misdroegen.

Bidou wil nog één ding duidelijk overbrengen. “Laat we niet vergeten dat het wereldkampioenschap voetbal een groot feest is.”

    • Koen Greven