THE ECONOMIST

Juist op het moment dat de Britse premier tijdens de top in Cardiff trots zijn prestaties als voorzitter van de Europese Unie etaleerde, hield het Britse voetbalschorriemorrie huis in Marseille. Het legde in Frankrijk “de meest atavistische vorm van xenofobie” aan de dag. Als dat zo doorgaat bij de volgende wedstrijden van het Engelse team, dan moet de Engelse voetbalbond het team maar terugtrekken van de WK voetbal, schrijft het Britse weekblad The Economist.

Als de Britse voetbalbond daar geen trek in heeft, moet de regering de bond maar onder druk zetten. “En als Engeland zich niet terugtrekt, dan heeft de FIFA, die het toernooi organiseert, het volste recht het team te weren.”

Andere landen mogen ook last hebben van voetbalvandalen, maar geen enkel land heeft zo'n slechte reputatie als Engeland. Het Heizeldrama in 1985, waarbij 38 mensen de dood vonden, leidde ertoe dat Engelse clubs vijf jaar lang niet op het continent mochten voetballen. Terugtrekking van de WK zou “een werkelijk gebaar van nationale boetvaardigheid” zijn. De goedwillende voetbalfans moeten dan maar een keer lijden onder de kwaadwillende. Je kunt het buitenland nu eenmaal niet opschepen met deze misdadigers, constateert het blad.