Spoedberaad na aanslag door Duitse hooligans

PARIJS, 22 JUNI. De wereldvoetbalbond FIFA heeft vanochtend de veiligheidscommissie voor spoedberaad bijeengeroepen. Aanleiding is de aanslag door Duitse hooligans gisteren op een Franse politieman, vader van twee kinderen. De 44-jarige man ligt levensgevaarlijk gewond in coma.

Na de WK-wedstrijd Joegoslavië-Duitsland in Lens werd de politieman buiten het stadion met een metalen voorwerp op zijn hoofd geslagen. “Het was een barbaarse aanval van mensen wier motieven elk begrip te buiten gaan”, zei FIFA-woordvoerder Cooper. De Franse president Chirac noemde de gebeurtenissen in Lens “dramatisch en onacceptabel”.

Volgens de politie hadden zich in Lens 800 Duitse hooligans verzameld, die in georganiseerd verband speciaal op geweld uit waren. Ze droegen gebitsbeschermers en stonden via mobiele telefoons met elkaar in verbinding. Vechtpartijen braken al voor de wedstrijd bij het station uit. Nadat een café was vernield sloot de politie onder een regen van flessen en stenen de binnenstad af. Er werden zeven arrestaties verricht.

Ongeveer 200 Engelse supporters hebben gisteravond laat in Toulouse problemen veroorzaakt. Ze kwamen net voor elf uur, de sluitingstijd van de cafés, in botsing met de oproerpolitie. De hooligans smeten op de Boulevard de Strasbourg onder meer bierblikjes naar de agenten. De politie sloot de boulevard af en verrichtte ten minste één arrestatie. Eerder op de dag waren al vier Engelsen ingesloten.

Het Nederlands elftal heeft zaterdagavond met 5-0 gewonnen van Zuid-Korea, dat daardoor is uitgeschakeld. Oranje staat na twee wedstrijden als eerste in groep E met vier punten. Mexico is tweede. De beslissing in deze groep valt donderdag wanneer Nederland tegen Mexico speelt en België tegen Zuid-Korea.

Vijf landen hebben zich inmiddels geplaatst voor de volgende ronde, waaraan zestien landen deelnemen: Brazilië, Frankrijk, Nigeria, Argentinië en Kroatië.