Simpele kwalificatie Argentinië en Kroatië

ROTTERDAM, 22 JUNI. Argentinië en Kroatië hebben zich in groep H vrij eenvoudig geplaatst voor de achtste finales. De Argentijnen wonnen met 5-0 van het zwakke Jamaica. Kroatië had meer moeite met Japan: 1-0. Beide geplaatste landen bepalen vrijdag in een onderling duel welk land als eerste eindigt. Argentinië heeft genoeg aan een gelijkspel.

In stadion Parc des Princes in Parijs maakten de spelers van Jamaica wederom een slechte indruk. Toen verdediger Powell vlak voor rust een rode kaart kreeg, waren de Jamaicanen niet meer opgewassen tegen de Argentijnen. Ortega maakte de eerste twee treffers. De nieuwe rugnummer tien van Argentinië (jaranlang het rugnummer van Maradona) vormt met Batistuta aan gevaarlijk aanvalsduo. Ze zijn snel en wendbaar en scoren beiden heel gemakkelijk.

Batistuta maakte in de tweede helft een zuivere hattrick. Hij scoorde drie keer in elf minuten: een WK-record. Batistuta schenkt zijn premie van 50.000 gulden aan een kinderproject in Argentinië. De speler van het Italiaanse Fiorentina is nu topscorer met vier doelpunten. Hij was aanvankelijk buiten de Argentijnse selectie gehouden, maar bondscoach Passarela besloot hem onder grote druk toch uit te nodigen voor het WK.

De drie treffers tegen Jamaica betekenden zijn tweede hattrick op een WK. Vier jaar geleden maakte hij in de Verenigde Staten drie goals tegen Griekenland. De Hongaar Kocsis, de Fransman Fontaine en de Duitser Müller gingen hem voor met twee hattricks.

Bij Kroatië-Japan was Suker de gevierde speler. De aanvaller van Real Madrid maakte in het snikhete Nantes een kwartier voor tijd de enige treffer. Suker had vlak daarvoor tegen de lat geschoten. De Japanse aanvaller Nakayama kreeg in de eerste helft de beste kans om de score te openen. Zijn schot werd gekeerd door de Kroatische doelman Ladic.

In tegenstelling tot de Reggae Boys uit Jamaica kunnen de Japanners het WK met opgeheven hoofd verlaten. Ze hadden pech in de afwerking en waren in beide duels dichtbij een gelijkspel. Voor Japan is het toernooi in Frankrijk een aardige test met het oog op het WK in 2002. Over vier zijn Japan en Zuid-Korea gezamenlijk organisator van het mondiale voetbaltoernooi.