Rellen in Jemen

SANA'A, 22 JUNI. Honderden politiemannen en militairen zijn het afgelopen weekeinde in de Jemenitische hoofdstad Sana'a slaags geraakt met duizenden demonstranten die protesteerden tegen verhoging van de brandstofprijzen met 40 procent. Ook in de zuidelijke stad Draa hadden dergelijke botsingen plaats.

De betogers eisten het aftreden van premier Abdul-Karim al-Iryani, die vorige maand aantrad. “Iryani, jij gek, je hebt de brandstofprijs verhoogd”, riepen de betogers. De regering had vorig jaar al besloten de brandstofprijzen te verhogen, in overeenstemming met de eis van het Internationaal Monetair Fonds dat Jemen subsidies op brandstof en andere eerste levensbehoeften als meel en suiker afschaft. Het besluit was echter niet uitgevoerd wegens meningsverschillen tussen de toenmalige premier, Faraj bin Ghanem, en president Ali Abdullah Saleh, die de werkelijke macht in handen heeft. (AP)