PSV verantwoordelijk voor enerverend NK zwemmen

EINDHOVEN, 22 JUNI. Wat zul je je als zwemmer eigenlijk druk maken bij nationale kampioenschappen als het buiten 31 graden is - binnen dus 41 - en als er pas over ruim een jaar weer een belangrijk evenement (EK Istanbul) is op de 50-meterbaan? Dat doe je alleen als je hart voor de zaak hebt. En tegelijk ook een paar aardige stuivers kunt verdienen.

De Nederlandse top, zeg gemakshalve maar even PSV, voelde zich in het bad De Tongelreep in Eindhoven verantwoordelijk voor een goed toernooi. Die motivatie leidde tot een reeks meer dan behoorlijke prestaties, onverwacht goede eigenlijk. Marcel Wouda, Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Mark Veens overtroffen alle verwachtingen met opzienbarende tijden.

De Bruijn verdiende de premie van 1500 gulden voor de beste verrichting bij de vrouwen: 59,52 op de 100 meter vlinderslag. Ze was even over uit Amerika, deed na weken van hard werken een weekje rustig aan en verbeterde vrijdagavond op de 50 vlinderslag het Europese record al met ruim drietiende tot 27,15 seconden. “Ik ging zo lekker. Maar Amy van Dyken heeft 26,55 staan. Dat is nog een behoorlijk stuk harder.”

Maar eigenlijk lijkt niets, ook het olympisch goud niet, onmogelijk voor De Bruijn. Haar talent is op haar 24ste nog lang niet uitgeput. Mits ze zo goed in haar vel blijft steken als nu. Niemand is immers vergeten hoe ze twee jaar geleden haar olympische kansen voor Atlanta vergooide, bij PSV weg moest en aan het einde van haar carrière leek gekomen. Maar zaterdag bewees De Bruijn opnieuw haar unieke klasse met een nationaal record op de 100 meter vlinder. Ze finishte meer dan een halve seconde onder haar toptijd van de WK-finale van Perth.

Waar Wouda de inspiratie vond, was hemzelf een raadsel. De cheques - 1500 gulden voor zijn 200 wissel, twee keer 800 gulden voor Nederlandse records op de schoolslag (50 en 100) en zo links en rechts nog wat premies van PSV voor zeges - konden hem geen lach ontlokken. De resultaten ook niet. Wouda was behoorlijk moe.

Mark Veens, sinds kort al de snelste Nederlander op de 50 meter vrij (22,52), heeft de smaak weer duidelijk te pakken. De vrije-slagsprint won hij, maar de 50 meter vlinder moest hij aan z'n getergde leeftijdgenoot Van den Hoogenband laten. Veens haalde z'n gram daarom maar op de 50 meter rug. Van den Hoogenband tenslotte liet het bij dat Nederlandse record op de vlinderslag, maar dat kwam omdat zijn fans op de 100 en 200 vrij in Atlanta en Perth al zo verwend zijn geraakt. Toch zullen 50,23, nooit gerealiseerd in een Nederlands bad, en 1.49,46 tot ver over de grenzen indruk maken.

En dat allemaal omdat PSV, aangevoerd door trainer Jacco Verhaeren en gestimuleerd door de Stichting Topzwemmen Zuid-Nederland (“Nu bijna failliet, maar dat hebben we er graag voor over.”) in februari al besloot ook van de NK iets te maken en de sterren tot een piekje in het verder stille seizoen te bewegen. Dat is uitstekend gelukt. De KNZB vaardigt vijf zwemsters en een zwemmer af naar de Goodwill Games, die eind juli in New York plaatshebben. Het zijn De Bruijn, Geurts, Van den Hoogenband, Postma en Vlieghuis. Wouda heeft bedankt voor de eer. Hij geeft de voorkeur aan een lange vakantie. Van den Hoogenband en De Bruijn reizen van New York door naar Sao Paulo voor een invitatiewedstrijd. Van den Hoogenband zal het daar op de 100 vrij onder anderen tegen de Rus Aleksander Popov en de Braziliaan Gustavo Borges opnemen. (ANP)