Paus lost controverse in Oostenrijk niet op

WENEN, 22 JUNI. Paus Johannes Paulus II is er tijdens zijn bezoek aan Oostenrijk niet in geslaagd om het conservatieve en progressieve kamp onder de katholieken dichter bij elkaar te brengen. Progressieve katholieken zijn woedend dat de paus, die gisteren naar Rome terugkeerde, zich niet publiekelijk heeft uitgelaten over de beschuldigingen van seksueel misbruik tegen de voormalige aartsbisschop van Wenen, kardinaal Hans Hermann Groër.

Ook nemen zij het de paus kwalijk dat hij lovende woorden wijdde aan de ultra-conservatieve bisschop Kurt Krenn tijdens een dienst op zaterdag in Sankt Pölten.

De paus heeft tijdens zijn driedaagse bezoek wel enige keren toespelingen gemaakt op de affaire-Groër, die door oud-leerlingen en monniken van ongewenste seksuele avances wordt beschuldigd. “Er zijn altijd en overal mannen en vrouwen geweest wier leven de geloofwaardigheid van het evangelie ter discussie stelt”, aldus de paus tijdens een dienst gisteren in Wenen. In een toespraak tot de Oostenrijkse bisschoppen wees de paus erop dat Petrus zijn bisschoppen heeft aangespoord “geen misbruik te maken van de autoriteit over de mensen die aan Uw hoede zijn toevertrouwd maar juist een model voor de kudde te zijn”. Volgens de paus moet de “dialoog” binnen de katholieke kerk over problemen worden gevoerd “zonder bemoeienis van de publieke opinie”. Dit betekent, zo zeggen progressieve katholieken, dat de paus de affaire-Groër in de doofpot wil stoppen. (AFP, Reuters)