Pastrana wint verkiezingen Colombia

BOGOTA, 22 JUNI. De tweede ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen is gisteren met vier procent verschil gewonnen door Andrés Pastrana, de kandidaat van de oppositionele Conservatieve Partij. Daarmee is een einde gekomen aan twaalf jaar van liberale regeringen.

Pastrana verloor vier jaar geleden met een minimale marge de presidentsverkiezingen van de nu vertrekkende president Ernesto Samper. Dit keer nam hij het op tegen de liberaal Horacio Serpa, rechterhand en minister van Binnenlandse Zaken van president Samper.

Serpa presenteerde zichzelf tijdens de campagne als de kandidaat van het volk, in tegenstelling tot de rijke neo-liberaal Pastrana, die wordt gesteund door het Colombiaanse zakenleven. Serpa won de eerste ronde op 31 mei maar behaalde toen niet de vereiste vijftig procent.

Oud-televisiejournalist Pastrana lanceerde een televisiecampagne, waarin werd gehamerd op Serpa's verbondenheid met de door corruptieschandalen geplaagde president Samper. Volgens waarnemers slaagde Pastrana er zo in de verkiezingen te veranderen in een referendum voor of tegen de impopulaire Samper.

“Ik ontvang het land met zijn financiën in een desastreuze staat”, aldus de aankomende president gisteravond over zijn verkiezingsoverwinning. De werkloosheid bedraagt bijna 15 procent. De staatsschuld is het afgelopen jaar met 181 procent gestegen. Pastrana kondigde drastische maatregelen aan om de economie weer op orde te brengen.

Niet alleen de economische situatie is desastreus. In Colombia woedt de langst durende burgeroorlog in Latijns Amerika, waarbij jaarlijks meer dan 35.000 mensen om het leven komen. Linkse groepen beschikken over zo'n 18.000 guerrillastrijders. Rechtse doodseskaders voeren regelmatig 'executies' uit. Veel geweld heeft te maken met de drugshandel.

De nieuwe president zei bereid te zijn tot rechtstreekse onderhandelingen met de linkse guerrillastrijders. Een woordvoerder van de marxistische guerrilla-beweging FARC (Revolutionaire Gewapende Krachten) gaf te kennen dat het al binnen enkele dagen tot een onderhoud tussen de nieuwe president en het FARC kan komen.

De verkiezingen van gisteren verliepen rustig. Er hadden 'slechts' twee aanslagen plaats, waarbij drie mensen om het leven kwamen, onder wie twee agenten. (AFP, AP Reuters)