Onvrede binnen partij; Geen extra congres D66 over formatie

DEN HAAG, 22 JUNI. Het bestuur van D66 zal geen apart congres bijeenroepen dat het resultaat van de lopende onderhandelingen over de formatie van een tweede paars kabinet moet beoordelen. Dat heeft de woordvoerder meegedeeld.

Berichten dat onder meer de afdeling Enschede om zo'n congres heeft gevraagd omdat er kritiek in de partij is op de onderhandelingen tot nog toe, noemde de D66-woordvoerder “enkel geruchten”. “Ons heeft geen in die richting geen formeel verzoek bereikt.” Wel komt er, net als vier jaar geleden, een bijeenkomst waar Democraten vragen kunnen stellen over het regeerakkoord, mochten de huidige onderhandelingen slagen.

Er bestaat grote kritiek in de partij op de formatie-onderhandlelingen tot nu toe. Zo wijzen bijvoorbeeld de Jonge Democraten het besluit om een staatscommissie de gekozen burgmeester te laten onderzoeken, af als een slecht compromis. Oud-minister Jan Terlouw uitte het afgelopen weekend kritiek op de verwachte gedetailleerdheid van het komend regeerakkoord. Hij vreest dat het parlement de komende periode op belangrijke ogenblikken buiten spel komt te staan.

D66-voorzitter Kok heeft verder aangekondigd naar aanleiding van de verkiezingsnederlaag van zijn partij een breed en fundmanteleel onderzoek te willen doen naar de politieke situatie in Nederland en naar die van D66 daarbinnen. Eind juni zal duidelijk worden wie dat onderzoek zullen gaan doen. Naar verwachting zullen dat enkele prominente partijleden zijn. Tot nu toe toonde de partij zich beducht voor uitvoerige studies naar de oorzaken van de verkiezingsnederlaag, omdat men vreesde dat dit de partij verder in verwarring zou brengen. D66 verloor bij de verkiezingen begin mei 10 van de 24 Kamerzetels, terwijl de beide coalitiegenoten wonnen, de PvdA 8 (nu 45 zetels) en de VVD 7 (nu 38 zetels).

Voorzitter Kok verdedigde gisteren in het televisieprogramma Buitenhof het besluit van minister Wijers om niet bi te tekenen voor het volgend kabinet. “Wijers heeft bij de start van het paarse kabinet voor vier jaar getekend en ik ben heel tevreden over wat hij heeft gedaan”.

Kok zei tevens te verwachten dat Wijers in de toekomst nog eens een belangrijke functie in de politiek - hetzij in een kabinet, hetzij binnen de partij - zal bekleden.