NK voor de Schot Mathie; Golfer Janzen ziet zichzelf via tv winnen

ROTTERDAM, 22 JUNI. De US Open kende vannacht een sensationele ontknoping. Lee Janzen stond tijdens de laatste ronde bijna uitzichtloos zeven slagen achter op Payne Stewart. Toch won de Amerikaan het toernooi. Samen met zijn vrouw bekeek hij via de televisie de laatste slagen van Stewart en barstte na een onverwachte laatste misser van zijn concurrent in tranen uit. “Er is geen dag voorbijgegaan dat ik niet aan een tweede overwinning heb gedacht”, zei Janzen, die in 1993 voor het eerst won.

De 33-jarige Janzen ging niet alleen met zijn zege op herhaling. Vijf jaar geleden ontnam hij Stewart ook al de overwinning. Ditmaal begon Janzen op de baan van de Olympic Club in San Francisco met een achterstand van vijf slagen aan de slotronde. In de eerste holes liet de nummer drie van de tussenstand de marge oplopen tot zeven. Toen volgde de ommekeer met een lange birdie op de vierde hole. Met een vier onder par in de laatste vijftien holes kwam hij tot 68 slagen en bracht zijn totaal op 280.

Stewart blunderde met een bogey op de zestiende hole. Hij ging rond in 74 en bepaalde zijn eindscore op 281, één slag te veel voor de zege. “Ik maakte te veel bogeys en miste te veel fairways en greens”, analyseerde de verliezer. “Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Maar ik verlaat het toernooi met opgeheven hoofd. Ik heb niet goed genoeg gespeeld om te kunnen winnen, maar ik heb nooit opgegeven.”

Het was voor de derde keer in de geschiedenis van de US Open dat de leider na drie rondes zijn positie niet wist uit te buiten. In 1955 liet Ben Hogan zich al feliciteren, toen hij alsnog werd gepasseerd door Jack Fleck. In 1966 ging Billy Casper Arnold Palmer voorbij en in '87 kon Tom Watson zijn voorsprong niet vasthouden en liet zich kloppen door Scott Simpson.

De geëmotioneerde Janzen kon zijn geluk niet op. “Ik ben er trots op dat ik van golfen mijn bestaan heb kunnen maken”, zei de winnaar die ruim een miljoen opstreek. Hij is in de historie van het US Open de achttiende golfer die een dubbele zege boekte. “Dit succes vaagt alle herinneringen aan mijn slechte spel van de afgelopen drie jaar weg.”

Bob Tway finishte achter zijn landgenoten Janzen en Stewart als derde met een totaal van 284 slagen. Op de vierde plaats was Nick Price uit Zimbabwe de eerste niet-Amerikaan in de klassering. De Zimbabwaan kwam uit op 285 slagen.

Cassey Martin eindigde op een verdienstelijk gedeelde 22ste plaats. Als eerste gehandicapte golfer wist hij zich voor het toernooi te kwalificeren. Hij kwam tot 291 slagen, slechts één minder dan Tiger Woods. De donkere topper zei na afloop dat hij er nog niet precies achter is hoe hij precies op de baan in San Francisco moet spelen. Ook zesvoudig winnaar Jack Nicklaus kende afgelopen weekeinde grote problemen. Hij eindigde op 295, vijftien slagen meer dan winnaar Janzen. Ook bij het NK in Oosterhout kwam de winnaar uit een bijna verslagen positie terug. Stuart Mathie, Schot van geboorte, maar golfleraar in Nederland, stond voor de laatste ronde acht slagen achter op koploper Ruben Wechgelaer. Met een prachtige slotronde van 67 won hij echter alsnog de titel. Wechgelaer kwam tot 78 en eindigde op drie slagen van Mathie. “Ik weet niet wat me overkwam”, zei de nummer een. “Ik ben nu vijf jaar in Nederland. Lesgeven, mensen beter golf laten spelen, is mijn roeping. Wedstrijden doe ik er een beetje bij, maar ik ben geen uitblinker. Eén keer was ik tweede, een andere keer zesde. En nu win ik deze Nederlandse klassieker.”

Mathie had vorige week op de deur van de winkel op de Domburgsche Golf Club een brief met grote letters geplakt. “Sorry, ik ben er niet wegens deelname aan het NedCar Open.” Hij reisde met een schuldgevoel af naar Oosterhout omdat hij de leden van zijn club die les wilden hebben even niet kon helpen. De Schot nam de biografie van de Australische topgolfer Greg Norman in zijn koffer mee. Hij las er van alles in over winnen uit verloren positie. Gisteren pakte Mathie de beker en de premie van 10.000 gulden.