Nederland en Italië zijn nog aardig voor elkaar

ROTTERDAM, 22 JUNI. Beter kon Peter Blangé het belang van de volleybalwedstrijd tussen Nederland en Italië in Rotterdam niet relativeren. De spelverdeler haalde meteen na 3-0 zege van Oranje bij zijn vrouw op de tribune zijn zeven maanden oude dochter op om haar aan de verliezende bondscoach van de Italië, Paulo de Freitas - beter bekend als Bebeto, te laten zien. Heel snel was toen het volleybal vergeten.

Bebeto was een lieve oom voor de kleine Blangé. Even daarvoor had de coach zich nog ontzettend kwaad gemaakt toen hij de een van de lijnrechters ervan betichtte Nederland het beslissende punt cadeau te hebben gedaan. “Die bal was uit”, sprak de Braziliaan na afloop gelaten. “Maar het is niet eerlijk om ons verlies aan dat ene punt toe te schrijven. Nederland was gewoon beter.” Bij een WK zou hij zeker niet zo mild hebben gereageerd.

Maar nu had de nederlaag geen gevolgen. Italië was als thuisploeg bij voorbaat geplaatst voor de komende finale van de World League en speelde in de voorronde voor spek en bonen mee. Ook Nederland was vóór afgelopen weekeinde al zeker van de halve finale in Spanje. Straks, als het echt om het geld en de titels gaat, wordt de strijd tussen de oude rivalen uit het topvolleybal pas weer grimmiger. Natuurlijk tellen eer en prestige en daarom zijn de wedstrijden tussen Italië en Nederland altijd interessant.

Het was niet zo vreemd dat de twee ploegen in de voorronde de punten keurig verdeelden. Zaterdagavond leed een pover Nederland voor ruim 7.000 toeschouwers in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy' een klinkende 3-0 nederlaag en bondscoach Toon Gerbrands schaamde zich diep voor die wanprestatie. “Het was onacceptabel, een drama. We hebben lopen klagen dat we steeds maar voor een paar duizend mensen moest spelen en nu hadden we eindelijk een volle bak en dan gebeurt er dit.”

De ochtend na het verlies riep de coach zijn basisspelers in het hotel bij zich. “Ik heb ze op hun trots aangesproken. Accepteren jullie dit, of gaan we er wat aan doen? Ik wist dat iedereen wel ergens pijn had, maar die moesten ze voor even weggooien. Ons karakter stond op het spel. We moesten ook eerst onszelf verslaan.” Het resultaat was dat het gistermiddag weer 3-0 werd, maar deze keer voor Nederland na liefst twee uur en twintig minuten. Opvallend genoeg gebeurde eind vorige maand hetzelfde. Toen verloor thuisploeg Italië voor ruim 10.000 supporters in Rome met 3-0 van Nederland om zich een dag later met dezelfde cijfers te herstellen.

Het valt allemaal onder de voorbereidingen op de belangrijke momenten van het seizoen, de finale van de World League (juli) en vooral het wereldkampioenschap in Japan (november). Er zullen dan bij ons andere ploegen op het veld staan dan in de afgelopen twee maanden. “Dan krijg je ook hele andere wedstrijden”, weet Gerbrands. “Als er ook maar één positie binnen de Italiaanse ploeg verandert, kunnen we alle videobanden van de afgelopen wedstrijden weggooien. Dan kan je alleen nog naar individuele acties van bepaalde spelers kijken. Hoe slaat hij de bal? Wat doet hij in zo'n situatie?”

Bij Nederland zullen, als alles naar wens verloopt, spelverdeler Peter Blangé en aanvoerder Bas van de Goor in de ploeg terugkeren. Veteraan Blangé, die na een zwaar Italiaans clubseizoen even rust nam, traint sinds drie weken weer met de selectie mee. Omdat tweede spelverdeler Frank Denkers zich aan zijn duim blesseerde, was hij bereid tegen Italië reserve te staan. Het is de bedoeling dat Blangé al bij de halve finale van de World League collega Misha Latuhihin gaat vervangen. “Als je Blangé erbij haalt, doe je dat alleen voor de basis”, sprak Gerbrands duidelijke taal. Van de Goor had geen extra rust gepland. Maar hij moest in de voorronde verstek laten gaan wegens een vervelende blessure aan zijn elleboog die langer vergt dan verwacht. Van de Goor heeft twee weken volledige rust gekregen en was in Rotterdam dus ook geen reserve.

Ook Italië zal straks met een paar andere, ervaren spelers op de proppen komen. Vedette Andrea Giani herstelt van een knie-operatie. Hij was afgelopen weekeinde al van de partij als libero, de speler in het afwijkende shirtje die alleen mag verdedigen. Bondscoach Bebeto vindt deze nieuwe positie onzin, het gaf hem wel de mogelijk om Giani speeltijd te geven. De topvolleyballer behoorde aanvankelijk niet tot Italiaanse selectie voor Rotterdam, maar toen de aangewezen libero Pippi wegens privéproblemen moest afhaken, reisde Giani de ploeg snel achterna naar Nederland.

Bebeto wil Giani uiteraard bij de finale van de World League van volgende maand het liefste op zijn gewone plaats inzetten, maar dan moet hij wel volledig fit zijn. “De World League is belangrijk, maar het WK is belangrijker”, zei Bebeto. “Hij kan dat wel zeggen”, reageerde collega Gerbrands. “Maar Italië kan het zich niet permitteren straks in Milaan als vierde in de World League te eindigen. Ze zullen er toch vol tegenaan moeten gaan.” Wel is het zo dat de geroutineerde middenmannen Gardini en Gravina pas voor het WK bij Italië zullen terugkeren. “Ik heb de afgelopen weken gezien dat er een paar jonge spelers op dit niveau meekunnen. Nu kan ik uit meer mensen kiezen, dat is super”, aldus Bebeto.

Enige bezorgheid bij de Italianen was er over hun eerste spelverdeler Marco Meoni die gisteren in de tweede set zijn enkel verzwikte. Hij werd van het veld gedragen en, liggend achter de spelersbank, uitgebreid verzorgd. Bebeto sprak na afloop de verwachting uit dat het met de blessure wel zou meevallen, maar dat er pas in een later stadium een definitieve diagnose kan worden gesteld.

    • Hans Klippus