Moskou tegen eisen IMF

MOSKOU, 22 JUNI. De Russische regering gaat niet akkoord met de voorwaarden waartegen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en enkele westerse landen bereid zijn tot extra miljardensteun aan Moskou. Sommige voorwaarden zijn volgens Aleksandr Livsjits, adviseur van president Jeltsin, “onaanvaardbaar”.

Livsjits wilde zaterdag geen details kwijt. Hij gaf toe dat met de steunoperatie een bedrag van maximaal vijftien miljard dollar is gemoeid. “De wereld is bereid Rusland te helpen.” Maar Rusland is niet bereid de voorgestelde condities volledig te slikken.

Het geld is nodig ter compensatie van de gevolgen van de Aziëcrisis voor de Russische begroting en de waardedaling van de roebel. Voormalig vice-premier Anatoli Tsjoebais, door Jeltsin weer aangesteld voor de onderhandelingen met het IMF, zei donderdag ook al dat Moskou niet tot elke prijs geld zal lenen.

Volgens de Russische pers eist het IMF met name de privatisering van het Gazprom en het landelijk elektriciteitsbedrijf UES, twee grootste nutsmonopoliebedrijven van het land.

Donderdag schortte het fonds verrassend een besluit over de hervatting van de kredietverstrekking aan Rusland op. (KRF, AFP)