Opinie

    • Youp van ’t Hek

Mijn neef & ik

Mijn neef & ik strijken na de vijf nul tegen Zuid-Korea neer op een terrasje in Marseille en zijn verbaasd over zoveel gelukkige mensen. Dom geluk. Maar wat zijn ze blij. Het is niet uit te leggen, maar een groot verdriet maakt zich van ons meester. Als ze in Afrika deze beelden zien sturen ze ons geld.

Naast ons zit een echte supporter, Liesbeth uit Haarlem, gewoon in oranje kleren en twee Pipi-Langkousvlechten met oranje strikken. Meer niet. Heeft twintig uur in de bus gezeten.

Het vijfkoppige gezelschap naast haar heeft het gemakkelijker. Zij zijn met drie F-16's! Met drie wat? Drie F-16's.

'Twee duo's en een solo', legt een oranje overall ons uit. Vrijdag opgestegen van de vliegbasis Volkel en maandag weer terug. Ik geloof het niet, maar ze zweren het. Ze weten veel details over het vliegen met die krengen, maar ik blijf weigeren te geloven dat je binnen ons leger de mogelijkheid hebt om ten tijde van een voetbalwedstrijd een vluchtje richting Frankrijk te plannen en dat je met drie miljoenen verslindende supersonische toestellen naar Marseille af kan reizen. Mijn neef & ik weten dat ons hele land in een doorlopende wave verkeert, maar dat het Benidormgevoel en de carnavalskanker zelfs tot diep in ons leger is doorgedrongen, verbaast ook ons. Voorhoeve heeft oranje haar en van Marijnissen verwacht ik kamervragen.

    • Youp van ’t Hek