KUGELHOPF

Hij heeft vele liefhebbers en vele namen, deze luchtige tulband op basis van gistbeslag. In de Noord-Italiaanse regio Friuli wordt hij Kugelhupf genoemd en in de Elzas wordt hetzelfde baksel aangeduid met Kouglof, Kougelhof of Kugelhopf. Banket op basis van gist is afkomstig uit Wenen en vond in de 18de eeuw zijn weg naar de omringende landen.

De Kugelhopf kwam samen met de Weense patissier van de onttroonde Poolse koning Stanislas naar Lotharingen waar Stanislas, als schoonvader van Lodewijk XV hof mocht houden in Lunéville. Ook Marie-Antoinette was dol op dit luchtige, zoete eierbrood met krenten en Carême die het recept voor kugelhopf kreeg van de kok van Prins Schwartzenberg, de Oostenrijkse ambassadeur, gooide hoge ogen met deze luxueuze brioche toen hij nog patissier was bij Avice in Parijs. Gekroonde tongen zetten de trend aan tafel.

Los de gist op in de helft van de melk, klop er 30 gram van de bloem door en laat dit voordeegje 15 minuten rijzen in een op 30 graden Celsius voorverwarmde oven. Laat de boter samen met de rest van de melk op een zeer laag vuur smelten. Vermeng in een beslagkom de rest van de bloem met zout, suiker, citroenrasp en rozijnen. Roer er de eieren en de eierdooier door, de gesmolten boter en tot slot het gerezen voordeeg; meng alles goed met een pannenlikker. Vet een tulbandvorm goed met boter in. Leg de amandelen op de bodem van de vorm, precies in de aanzet van de getorseerde gleuven. Schep het dikke, taaie, beslag gelijkmatig in de vorm. Zet de vorm, afgedekt met een theedoek, op een warme plaats (c.v. radiator) en laat het deeg rijzen tot iets onder de rand van de vorm.

Bak de kugelhopf 15 minuten op 200 C, verlaag de temperatuur naar 180 C en laat hem nog 45 minuten in de oven, of tot het deeg loskomt an de rand. Los de kougelhopf op een platte schaal en laat hem afkoelen.

Serveer hem bij het ontbijt, bij de middagthee of zomaar bij een glaasje Gewürztraminer. Binnenkort het recept voor onovertroffen Hollandse Tulband.

Voor een tulbandvorm van 2 liter:

35 gram bakkersgist

1 dl lauwe melk

350 gram patentbloem

140 gram roomboter + iets extra

1/2 theelepel zout

75 gram poedersuiker

geraspte schil van 1 citroen

70 gram rozijnen

2 eieren + 1 eierdooier

circa 15 geblancheerde amandelen

    • Florine Boucher