Junta Nigeria onderhandelt met Abiola

ABUJA, 22 JUNI. Volgens een hoge regeringsfunctionaris hebben de militaire leiders van Nigeria afgelopen week met 's lands prominentste politieke gevangene, Moshood Abiola, gesproken over voorwaardelijke vrijlating. Voorwaarde is dat hij zijn aanspraak op het presidentschap opgeeft.

De bron in kwestie zei zondag, op voorwaarde van anonimiteit, dat er een “reële kans” bestaat dat Abiola wordt vrijgelaten als hij zijn aanspraak op het het presidentschap laat varen.

Abiola, een schatrijke Yoruba-zakenman uit het zuidwesten van Nigeria, is de vermoedelijke winnaar van de presidentsverkiezingen in 1993, die door de militairen halverwege de telling van de stemmen werden geannuleerd. Toen Abiola in 1994 het presidentschap opeiste, werd hij door de twee weken geleden overleden militaire machthebber, Sani Abacha, gevangen gezet op beschuldiging van hoogverraad. “De onderhandelingen met chief Abiola begonnen dinsdag en zijn in een gevorderd stadium. Hij is een zeer belangrijke factor in de verzoeningspolitiek van deze regering”, aldus de woordvoerder.

De nieuwe militaire leider van Nigeria, generaal Abdulsalam Abubakar, die door de junta op 9 juni, een dag na het plotselinge overlijden van Abacha, werd aangewezen als diens opvolger, heeft vorige week vijftien politieke gevangenen op vrije voeten gesteld. Volgens de bron hebben twee leden van de Voorlopige Regeringsraad (PRC), het college van hoge officieren dat de dienst uitmaakt in Nigeria, Abiola opgezocht in de zwaar bewaakte villa in de federale hoofdstad Abuja, waar hij sinds 1994 wordt vastgehouden. Zij zouden hem een “nieuw begin” hebben aangeboden, met voorbijgaan aan de verkiezingen van 1993.

Een van de vorige week in vrijheid gestelde politieke gevangenen, generaal b.d. Olusegun Obasanjo, heeft Abubakar dit weekeinde opgeroepen tot een dialoog met de burgeroppositie. Hij deed een beroep op “alle patriotten van goede wil” om onderhandelingen te openen met de regering. Obasanjo, ooit een corpulente man die tijdens vijf jaar gevangenschap veel gewicht heeft verloren, zei dat Abacha's trawanten “vonnissen wegens verraad uitdeelden als verpakte cadeautjes aan al diegenen die niet wilden buigen voor een bedrieglijk, goddeloos, corrupt, zielloos, onderdrukkend, moorddadig, stijfkoppig en boosaardig bewind”. (AP, Reuters)