Jos Lansink bevestigt opnieuw superioriteit

HOOFDDORP, 22 JUNI. Welk paard Jos Lansink ook zadelt, hij is en blijft de beste Nederlandse springruiter. Gisteren behaalde hij zijn zevende nationale titel van de jaren negentig. “Weer is het ons niet gelukt hem te verslaan”, zei Wout-Jan van der Schans, na Jeroen Dubbeldam derde in het eindklassement.

Lansink won van 1990 tot en met 1993 met Libero H, de hengst waarmee hij een jaar later ook de wereldbeker pakte. Toen volgden titels met Concorde en Aldatus, waarna Lansink een jaar pauze nam en Piet Raymakers de zege gunde. Vorig jaar keerde hij terug en was er goud met Calvaro Z. Gisteren won hij met de 9-jarige hengst Nissan High Valley Z.

Hebben andere springruiters één, hoogstens twee goede springpaarden ter beschikking, Lansink heeft bij Stal Zangersheide in Lanaken een heel assortiment talenten in de wacht staan. Voorlopig genieten Calvaro en Carthago nog de voorkeur, maar springruiter annex manager Lansink denkt ook aan de toekomst. Na de Olympische Spelen in Sydney moeten paarden als High Valley Z die hoofdrol overnemen. Een nationaal kampioenschap is daarbij een uitstekende leerschool.

Jeroen Dubbeldam verraste met de tweede plaats. De Zwollenaar is de nieuwe leerling van bondscoach Hans Horn. Wout-Jan van der Schans kon in de eerste manche van de Grote Prijs zijn Golden Bridge niet langer houden. Twee springfouten wierpen hem terug; door dezelfde fouten van Raymakers was er toch brons.

Lansink is kopman van de voorlopige selectie springruiters die bondscoach Horn gisteren heeft aangewezen voor de Wereldruiterspelen, begin oktober in Rome. De andere ruiters zijn: Jeroen Dubbeldam, Peter Geerink, Emile Hendrix, Piet Raymakers, Wout-Jan van der Schans, Jan Tops en Eric van der Vleuten. (ANP)