Iraanse ayatollah gedood in Irak

TEHERAN/BAGDAD, 22 JUNI. Voor de tweede maal in twee maanden is in Irak een Iraanse ayatollah vermoord. Ayatollah Mirza Ali Gharavi (70) werd donderdag samen met zijn zoon, schoonzoon en chauffeur doodgeschoten onderweg van Kerbala naar zijn woonplaats Nejaf, aldus gisteren het Iraanse persbureau IRNA.

In de shi'itische heilige steden Kerbala en Nejaf werken en studeren honderden Iraanse geestelijken. De Iraanse Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft de regering in Bagdad opgeroepen “actie te ondernemen” inzake de moord op Gharavi en die op ayatollah Murtadha Borujerdi, op 21 april in Nejaf. Volgens twee Iraakse oppositiegroepen hebben de Iraakse autoriteiten de moord laten plegen omdat Gharavi evenals veel andere shi'itische geestelijken weigerde in het openbaar steun uit te spreken voor het regime van president Saddam Hussein. Bagdad op zijn beurt beschuldigde niet nader geïdentificeerde “buitenlandse partijen” van de moord. (AP, Reuters, AFP)