Gesprek met Miloševic; Nieuwe missie Holbrooke in Kosovo-crisis

PRIŠTINA, 22 JUNI. De Amerikaanse regering onderneemt deze week een nieuwe poging de Joegoslavische leider Miloševic te dwingen de Servische veiligheidstroepen uit Kosovo terug te trekken. De Russische regering begon gisteren aan een nieuwe diplomatieke missie in de Kosovo-crisis.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zei gisteren dat deze week twee hoge Amerikaanse diplomaten naar Belgrado gaan voor een gesprek met Miloševic. Richard Holbrooke, de pasbenoemde Amerikaanse ambassadeur bij de VN en architect van de Bosnische vredesakkoorden, en Christopher Hill, ambassadeur van de VS in Macedonië, moeten Miloševic duidelijk maken dat “geweld niet aanvaardbaar is”, zo zei Albright gisteren in Washington. De twee ambassadeurs moeten de Joegoslavische leider er tevens toe brengen gevolg te geven aan de recente eis van de Contactgroep voor ex-Joegoslavië over de terugtrekking van de Servische veiligheidstroepen uit Kosovo. Miloševic, aldus Albright, moet begrijpen dat “het pakket van de Contactgroep een pakket is en geen menu”. Holbrooke bezoekt vandaag Griekenland om er over de kwestie-Cyprus te praten.

Rusland stuurde gisteren twee onderministers van Buitenlandse Zaken naar de regio. Nikolaj Afanasievski ging naar Belgrado, waar hij gisteren al een gesprek had met de Joegoslavische minister van Buitenlandse Zaken Jovanovic. Aleksandr Avdejev vloog naar Tirana voor besprekingen met de Albanese autoriteiten. Minister van Buitenlandse Zaken Primakov verklaarde zich gisteren overigens tegen de terugtrekking van het Joegoslavische leger uit Kosovo.

In Kosovo zelf is het afgelopen weekeinde weer gevochten, zowel in het westen van de provincie als in het zuiden. De strijd concentreert zich op twee belangrijke wegverbindingen in Kosovo: de weg van Priština naar Prizren in het zuiden en die van Priština naar Pec in het westen. Servische woordvoerders moesten gisteren toegeven dat “de terroristen” - leden van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK - “bepaalde wegen” controleren. De weg van Priština naar Pec is volgens die Servische woordvoerders “geblokkeerd”. Wie vanuit de hoofdstad Priština naar Prizren rijdt, loopt “bepaalde risico's”, zo werd toegegeven. Servische troepen nemen op korte termijn “maatregelen” om aan die situatie een eind te maken, zo werd gezegd.

Volgens de Albanezen werd dit weekeinde gevochten om het dorp Morina in het westen van Kosovo, waar een Servische tank twee boerderijen van Albanezen in brand schoot. Later kwam het in dat dorp tot langdurige gevechten tussen Serviërs en UÇK-leden. De Serviërs meldden een aanval van “terroristen” op het door Serviërs bewoonde dorp Kijevo. Elders zouden Albanezen een Servische dorpeling hebben gedood en vijf anderen hebben ontvoerd. (Reuters, AFP, AP)