Gespannen sfeer in selectie van Rode Duivels

ROTTERDAM, 22 JUNI. België is in groep E afhankelijk van de concurrenten Nederland en Mexico. De ploeg van bondscoach Leekens verspeelde een 2-0 voorsprong tegen de Mexicanen, die in de hitte van Bordeaux een betere conditie aan de dag legden (2-2). De spannende wedstrijd eindigde zaterdag met twintig spelers. De Mexicaan Pardo en de Belg Verheyen werden uit het veld gestuurd.

Door het teleurstellende resultaat moeten de Belgen donderdag het laatste groepsduel tegen Zuid-Korea winnen en verder hopen op een gunstig resultaat bij het gelijktijdig gespeelde duel Nederland-Mexico. Bij een gelijkspel in Saint Etienne moet België in Parijs met drie doelpunten verschil van de uitgeschakelde Koreanen winnen. Als Oranje wint of verliest van Mexico, hebben de Belgen genoeg aan een minimale zege.

Het tweede gelijkspel van de Rode Duivels heeft in de Belgische selectie tot onrust en irritaties geleid. Leekens verbood zijn spelers gisteren met journalisten te praten. Zij hebben een protestbrief naar de Belgische bond gezonden. Aanleiding voor de verplichte mediastilte waren enkele uitlatingen van Scifo en Nilis. Scifo had de defensieve tactiek bekritiseerd. Nilis vond dat hij te weinig in het spel werd betrokken. “Ik zal beter mijn mond moeten houden. Zo niet, zeg ik misschien stoute dingen.”

Nilis werd in de tweede helft gewisseld en stond in de eerste helft nadrukkelijk in de schaduw van Wilmots, de veelzijdige speler van Schalke 04. De bondige middenvelder maakte beide Belgische treffers, de ene nog lelijker dan de andere. Vlak voor rust kreeg Wilmots de bal bij toeval tegen de borst. Vlak na rust worstelde hij zich met hangen en wurgen door de Mexicaanse defensie. Hij duwde zijn tegenstander Sanchez omver en scoorde met een slap rollertje. België had optimaal geprofiteerd van de numerieke meerderheid, na de rode kaart voor Pardo die Borkelmans onderuit schopte.

De Belgen waren na 48 speelminuten schijnbaar zeker van de overwinning en trokken zich massaal terug op eigen helft. Ze overschatten hun defensieve kwaliteiten. Nadat de Mexicanen dankzij Suarez en Ordiales in de eerste helft de lat hadden geraakt, waren ze in de tweede helft wel succesvol. Binnen elf minuten maakte Mexico twee tegentreffers. Aspe benutte een strafschop, na een overtreding van Verheyen op Ramirez. De Belg mocht meteen het veld verlaten. Even later profiteerde Suarez op de linkervleugel van de toegenomen ruimte. Zijn voorzet werd door Blanco met een fraaie voetbeweging in het doel getikt.

De ontgoochelde Belgische bondscoach Leekens zocht na afloop naar excuses. “Op dit niveau mag je 2-0 niet meer weggeven. De laatste twintig minuten zijn we zonder benzine geraakt. Niet zo heel verwonderlijk met een temperatuur van veertig graden.”