Gelovigen tegen 24-uurseconomie

HILVERSUM, 22 JUNI. Van de gelovigen is tweederde ontevreden over de invoering van de 24-uurseconomie, van de niet-gelovigen de helft. Dit blijkt uit een onderzoek van de Stichting voor Economisch Onderzoek te Amsterdam, waaruit het RKK/KRO-programma Kruispunt gisteren cijfers bekendmaakte.

Van de katholieken is 64 procent ontevreden, van de hervormnden 71 procent en van de gereformeerden 78 procent. Voor de partijen gelden de volgende percentages: VVD 45, PvdA 55 en CDA 78.

Van de tweeverdieners is de helft ontevreden, van de alleenverdieners 56 procent en van de niet-actieven 68 procent. Bijna de helft van de mensen met een universitaire opleiding is ontevreden, van degenen met een HBO-opleiding 61 procent en van de mensen met alleen lagere school 70 procent.

Uit een ander onderzoek, in opdracht van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), bleek vorige week dat bijna niemand de avondopening van winkels kwijt wil.

Komende woensdag bieden enkele kerkleiders ruim 750.000 handtekeningen tegen de 24-uurseconomie aan minister Wijers van Economische Zaken aan. Volgens de kerken maakt de 24-uurseconomie de mensen slaaf van economische motieven en belemmert zij de overdracht van normen en waarden. (ANP)