Financiële onrust in Azië maakt Damrak nerveus

AMSTERDAM, 22 JUNI. De Amsterdamse effectenbeurs opende vanochtend beduidend lager na het verlies van Wall Street afgelopen vrijdag. Het verlies in New York werd vrijdag veroorzaakt door de crisis in Azië. Na het middaguur noteerde de AEX-index in Amsterdam 17,61 punten lager op 1135,27 punten. De hoofdfondsen gingen vrijwel allemaal omlaag. Philips en Polygram kregen bovendien de rekening gepresenteerd voor de lagere overnameprijs die het Canadese Seagram gaat betalen voor de muziek- en filmdivisie van Philips. Philips moest 3,70 inleveren op 170,30 gulden, terwijl Polygram zeven dubbeltjes omlaag ging naar 107,30.

Handelaren wijten de onrust op Wall Street en de Europese beurzen aan de onzekere situatie in het Verre Oosten. “Je ziet dat de Amerikaanse steunoperatie voor de yen begint uit te werken. Dat ga je op de beurzen merken, zowel in Hongkong als bij onze Europese buren”, constateert een commissionair. “Fundamenteel is er in het Verre Oosten nog niks veranderd.” Ondanks een hogere dollar (vanochtend 2,0285 gulden) moest Hoogovens de afgelopen vrijdag verzilverde winst weer inleveren. Vorige week maakte het IJmuidense staal- en aluminiumconcern bekend niet van plan te zijn haar Waalse branchegenoot Cockerill Sambre over te nemen. Dat viel goed bij beleggers. Vanochtend ging er op 87,60 gulden echter weer acht dubbeltjes van de koers van Hoogovens af.

Vandaag was de eerste dag van de zogenoemde 'grijze handel' in aandelen TPG (PTT-post). Deze beurshandel in nog niet officieel genoteerde effecten (as-if-and-when-issued) TPG opende op 44,00 en bereikte een hoogste koers van 48,50. Deze transacties worden pas effectief als het aandeel daadwerkelijk op de markt komt. Waarschijnlijk is dat het geval op 29 juni.

Het bericht over de definitieve overname van Asa door de veel grotere beursgenoteerde branchegenoot Content bracht dat aandeel nauwelijks in beweging. Bij bescheiden omzetten won Content drie dubbeltjes op 69,50.

AZIË Het uitblijven van concrete plannen voor hervormingen van de economie van Japan leidde vandaag tot teleurstelling op de financiële markten in het Verre Oosten. De yen leek het meest te lijden te hebben. De koers ervan zakte tot 137,65 per dollar. Afgelopen vrijdag leverde een dollar nog 133,30 yen op. Niettemin eindigde de effectenbeurs van Tokio vandaag in de plus. De Nikkei-index steeg met 41,11 punten tot 15.309,09. Wel ging in Tokio het aandeel van Long-term Credit Bank helemaal onderuit, van 112 tot 62 yen. Deze bank zit al een tijd in grote moeilijkheden. Geruchten over een overneming door Dai-Ichi Kangyo Bank of Daiwa Bank werden vandaag ontkend en redding lijkt niet meer mogelijk te zijn.

In Zuid-Korea sloten de aandelenkoersen 1,5 procent lager. De beurs van Taiwan daalde 1,6 procent. In Indonesië liep het koersgemiddelde terug met 1,1 procent.

Hongkong ging gemiddeld 4,5 procent omlaag. Ondanks uitspraken van gouverneur Tung-Chee-hwa, die maatregelen aankondigde om op korte termijn de stagnerende economie te stimuleren.