Britse au-pair: ouders doodden baby

LONDEN, 22 JUNI. Louise Woodward, de Britse au-pair die in de Verenigde Staten schuldig werd bevonden aan de dood van een baby van acht maanden, beschuldigt in een vraaggesprek met de BBC vanavond de ouders van baby Matthew verantwoordelijk te zijn voor de dood van hun zoon. “Als de ouders het niet deden, wie dan?”, aldus Woodward in haar eerste interview sinds zij vorige week terugkwam uit de Verenigde Staten. “Er was dat gevoel dat iemand moest betalen (voor de dood van baby Matthew red.) en die iemand moest ik zijn.”

Woodward werd in oktober door een jury schuldig bevonden aan moord, maar de rechter maakte daar doodslag van. Als straf legde hij haar de 279 dagen celstraf op die ze al in voorarrest had gezeten. Volgens de ouders van Matthew heeft Woodward de baby gedood door hem hard heen en weer te schudden en zijn hoofd tegen iets hards te slaan. De advocaten van Woodward hebben steeds gezegd dat de verwondingen dateren van enkele weken voordat de baby naar het ziekenhuis werd gebracht en dat Woodward er daarom niet verantwoordelijk voor is.

In het Verenigd Koninkrijk is ophef opstaan over de manier waarop de BBC het vraaggesprek heeft opgezet. De journalist die het interview afneemt, Martin Bashir, werd in 1995 bekend door zijn vraaggesprek met prinses Diana. Volgens critici doet de hotelkamer waar Bashir Woodward interviewde denken aan het vertrek waarin hij in 1995 sprak met prinses Diana. “Wat voor andere bedoeling heeft dit interview (voor Woodward red.) dan de boodschap over te brengen dat 'ik net zo onschuldig ben als Diana' of 'ik net zo veel van kinderen houd als Diana', aldus een kenner van het Britse koninklijke huis. (AP, Reuters)