Beursactie na hoge omzet BolsWessanen

AMSTERDAM, 22 JUNI. De 'beurswaakhond' Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) krijgt deze week waarschijnlijk al een rapport van de beurzenorganisatie AEX over opmerkelijke effectenhandel in de aandelen van BolsWessanen (voeding en drank). Afgelopen woensdag kwam BolsWessanen met een waarschuwing dat het nettoresultaat in het eerste halfjaar zo'n 15 tot 20 procent lager zal uitkomen dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar.

Voorafgaand aan deze onverwachte bekendmaking steeg de omzet in de aandelen van BolsWessanen ver boven het gemiddelde. De volgende dag verloor de koers tien procent. De handel is des te opmerkelijker omdat op dit moment tegen acht verdachten een rechtszaak loopt over effectenhandel met geheime informatie, vooruitlopend op een vergelijkbare winstwaarschuwing van BolsWessanen drie jaar geleden.

De drukke omzet in de BolsWessanen-effecten was vorige week al aanleiding voor een nadere inventarisatie door de afdeling stockwatch van de AEX, die opmerkelijke koersbewegingen onderzoekt. Doorgaans goed geïnformeerde bronnen melden dat het rapport van de stockwatch deze week nog naar de STE gaat, die vervolgens moet besluiten of verder onderzoek wordt gedaan.

BolsWessanen heeft bij beleggers inmiddels een discutabele reputatie opgebouwd wegens veelvuldige winstwaarschuwingen. Het leed zat het voorbije halfjaar in een recentelijk aangegane joint venture in kip-snacks in Thailand, die te lijden heeft onder de dalende kooplust van Japanse consumenten.