BENNIE JOLINk OVER De natuur-tram

Normaal: H/oken Kreng! (Mercury 558 567 2)

AMSTERDAM, 22 JUNI. “De jacht is natuurliefhebberij. Daarom heb ik mij op de tram in een landschappelijk tafereel afgebeeld als jager. Ik ben een natuurliefhebber, ik kom van het platteland, waar mensen nog weten dat een biefstuk van een koe komt. De tram is een rijdend stukje Achterhoek in Amsterdam. Voor- en achterop staat heel groot de kreet H/oken! - Achterhoeks voor feestvieren. Dat is eigenlijk een compromis, want ik had maar vier dagen werktijd in de remise en om die hele tram in een Achterhoeks jachttafereel te veranderen, zou ik minstens vier weken nodig hebben. Ik ben een figuratief schilder, die zo'n schilderij niet zomaar in een verloren uurtje kan maken. Bovendien moet ik voor die tram een bijzonder soort acrylverf gebruiken die kan worden hersteld als er grafitti overheen wordt gespoten. Die verf kun je niet mengen, dus het is een hele klus om daar realistisch mee te schilderen.”

Vorige week beschilderde Normaal-zanger Bennie Jolink (51) een tram die de komende zes maanden door de hoofdstad rijdt, ondanks de protesten van de Faunabescherming omdat Jolink zichzelf heeft afgebeeld als jager. De kosten werden door Normaal zelf opgebracht met een benefietconcert in Paradiso. Deze week verschijnt de cd H/oken Kreng! en op 17, 18 en 19 juli strijkt Normaals jaarlijkse Krachttour neer bij een h/okers-kampeerweekend in de Achterhoekste gemeente Lichtenvoorde. Als schilderend popartiest treedt Bennie Jolink in het voetspoor van Herman Brood, Eric Clapton en Donna Summer.

“Van huis uit ben ik beeldend kunstenaar, maar ik ben geflipt op het onderlinge ellenbogenwerk bij het binnenhalen van subsidies. Niemand verkocht ooit een schilderij aan een particulier, behalve als je al bekend was. Ik dacht erover om tekenleraar te worden. Maar toen begon mijn bandje succes te krijgen met nummers in onze eigen taal. Na ons optreden op het Lochemfestival in 1975 wist ik dat ik de muziek verkoos boven schilderen.

“Het artwork voor Normaal heb ik wel altijd zelf gedaan. Toen ik anderhalf jaar geleden helemaal aan de grond zat en ik met Normaal wilde stoppen, ging ik weer aan schilderen denken. Al was het alleen maar om te ontsnappen aan het hectische muzikantenbestaan.

“Het was geen lang gekoesterde wens om nog eens een tram te beschilderen. In De Show Van Je Leven bij Astrid Joosten kwam een goede vriend van me met dat idee. Toen ik ja zei, drong het nog niet tot me door dat we het zelf moesten betalen. Eigenlijk vind ik het wel een beetje armoedig, maar er moest 30.000 gulden worden opgebracht voor onkosten en gederfde reclame-inkomsten.

“Achteraf ben ik blij met het succes van ons uitverkochte Paradisoconcert, want zo komt mijn rijdende kunstwerk niet voor rekening van de belastingbetalers. Omdat het zo'n dure grap is, wordt dit de laatste beschilderde tram die door Amsterdam rijdt.”

    • Jan Vollaard