Beleggers doen Japanse bank LTCB in uitverkoop

TOKIO, 22 JUNI. De Long Term Credit Bank of Japan (LTCB) lijkt het volgende probleemkind te worden van de Japanse financiële sector. Afgelopen vrijdag stopte de beurs van Tokio tijdelijk de handel in aandelen LTCB nadat de beurs werd overspoeld met verkooporders.

Reden voor de verkoopgolf was dat het Amerikaanse bureau Moody's zijn beoordeling van de kredietwaardigheid van de bank had verlaagd. Aandelen LTCB eindigden vandaag op 62 yen per stuk, waardoor nog slechts 2,2 procent resteert van de hoogste waarde die het aandeel ooit bereikte: 2820 yen in 1987.

Al enkele dagen circuleren geruchten dat de LTCB in gesprek is over een fusie. Met name de Dai-ichi Kangyo Bank, de grootste aandeelhouder in de LTCB, wordt genoemd. Ondanks ontkenningen van de LTCB meldt de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) vandaag wederom dat de bank wel degelijk op zoek is naar een partner. Om uit de problemen te komen is de LTCB onlangs al samenwerking aangegaan met de Swiss Bank Corporation.

De problemen bij de LTCB hebben hun oorsprong in de 'slechte leningen' van de bank. Maar volgens cijfers van het onderzoeksinstituut Toyo Keizai is de LTCB niet de bank die er het slechtst voor staat. Een viertal andere grote banken heeft een aanmerkelijk hoger percentage 'slechte leningen' in portefeuille.

Een functionaris van het ministerie van Financiën heeft in de tussentijd gemeld dat zorgen over de LTCB ongegrond zijn.