Beeldrecht in actie voor Struycken

ROTTERDAM, 22 JUNI. De stichting Beeldrecht overlegt dinsdag met het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam over een klacht van kunstenaar Peter Struycken, maker van een licht-werk bij het instituut.

Struycken is onaangenaam getroffen door een project van het NAi. Enkele Zuid-Afikaanse artiesten hebben onder leiding van N. Blumenfeld op rond de betonnen pilaren gespannen doeken onder zijn licht-werk kleurige schilderijen aangebracht. Dat is gedaan in het kader van het project South African Seasons dat tot 30 augustus duurt.

Volgens Struycken tast dit zijn werk aan en wordt dat verminkt. Verder vreest hij dat de pilaren in de toekomst doelwit worden van graffiti-artiesten, iets dat in de vijf jaar dat het licht-werk bestaat, nog nooit is gebeurd.

Het kunstwerk van Struycken bepaalt in de avond- en nachtelijke uren het beeld van het instituut. In het plafond van de “open gang” aan de kant van de Rochussenstraat hangen gekleurde tl-balken. Om de tien minuten verandert de combinatie van balken die branden, waardoor ook de kleur in de arcade wisselt. Toen Struycken ontdekte dat de grijze pilaren onder zijn werk beschilderd waren, schakelde de kunstenaar de stichting Beeldrecht in om de zaak aan te kaarten bij het instituut. Hij nam geen contact op met het instituut.

Het NAI erkent op zijn beurt dat is verzuimd de kunstenaar op de hoogte te brengen. Verder zegt een woordvoerder dat het nooit de bedoeling is geweest het kunstwerk van Struycken aan te tasten. Het instituut zit met de zaak in de maag. De stichting Beeldrecht wil verder geen commentaar geven op de kwestie en wacht het gesprek met het NAI af. (ANP)