Beats beheersen het Muiderzand

Festival: New Frontier. Gehoord: 20/6 Almere.

“Het lijkt hier wel een kerkhof”, zegt mc Warren G. “Make some noise!” Hij overdrijft een beetje. Dj SS, die hij met opzwepende woorden begeleidt, heeft met vette, harde jungle de tent al aardig op z'n kop gezet. De dj met de ongelukkig gekozen naam - een afkorting van Scratch'n'Stein - draait in de Fresh!-tent, één van de tien tenten van het New Frontier-festival, dat afgelopen zaterdagnacht voor de tweede keer werd gehouden op het Muiderzand bij Almere.

“Coke, speed en pillen / Dat is wat we willen!” scandeerden enkele jongens in de pendelbus die de bezoekers naar het terrein bracht vanaf Almere CS. Het was één van de weinige liedjes die ik die nacht zou horen: bij New Frontier draait het meer om beats dan om songs. Up-tempo en snelle beats, monotoon of speels, subtiel en complex of gewoon lekker hakkend, maar bijna altijd op hard volume gedraaid.

De paar schreeuwende pillengebruikers in de bus waren geen typische New Frontier-bezoekers. De meesten waren minder opgefokt en ouder dan de gabbertieners die wekelijks op massale gabberhouseparty's uit hun dak gaan. Ze kwamen voor de verfijnder variant van house, techno, de muziek die eerder in clubs dan in sporthallen is te horen. Er waren diverse soorten techno, van vrolijke speed garage en vriendelijke club tot harde trance, plus de uit house voortgekomen jungle of drum 'n' bass. Gabber was nauwelijks te horen op New Frontier, R&B en hiphop overigens evenmin - waardoor het festival voornamelijk blanke twintigers trok.

Ze kwamen voor top-dj's uit de club-scene als Lady Aïda, Sasha, Michel de Heij, Erick-E en Remy. En voor Laurent Garnier, de Franse dj die voor het eerst als muzikant optrad. Hij bediende zelf een aantal apparaten, sequencers en keyboards, en had nog een percussionist en violiste bij zich. De eerste tien minuten waren slaapverwekkend - tot gedanst kon worden op een swingende house-beat.

Opzienbarende live-optredens zoals dat van Daft Punk vorig jaar waren er niet. De Londense Freestylers sprongen nog het meest in het oog, al was het maar omdat ze met bas en gitaar op het podium stonden. Ze speelden op old school-hiphop gebaseerde, energieke feestmuziek en hadden breakdancers meegenomen. Het bleef een wat rommelig eerbetoon aan hiphop.

De Duitse Ian Pooley, die onlangs de fraaie cd Meridian uitbracht met soulvolle techno, draaide een warme, sfeervolle set.

In sommige tenten liet het geluid veel te wensen over. Dat was misschien de reden waarom het niet zo druk was bij de populaire jungle-dj Aphrodite, wiens jump-up-jungle niet zo spetterend uit de speakers kwam als zou moeten. In de sterk geprogrammeerde Fresh!-tent knalde de jungle er wel goed uit. De Engelse dj's Doc Scott, SS en Ed Rush draaiden opwindend en afwisselend, van Roni Size-hits tot ruige darkside-jungle met gemeen zware bassen. Ze hadden bovendien het voordeel van een prima mc, die het publiek opjutte tot dansen, joelen en juchen om hun waardering te laten blijken, en niet snel tevreden was: 'I caaan't heeeaaar you!'

    • Sietse Meijer