Auto raakt te water: vier doden

AMSTERDAM, 22 JUNI. Een 62-jarige man, zijn twee dochters van 28 en 11 jaar en een kleinzoon van drie jaar zijn zaterdagavond verdronken nadat hun auto bij de Nieuwe Hemweg in Amsterdam in het Noordzeekanaal was beland.

Volgens een woordvoerder van de politie is er één “keiharde” getuige die heeft gezien dat de 28-jarige dochter achter het stuur zat op het moment dat de auto het kanaal inreed. Omdat zij geen rijbewijs heeft vermoedt de politie dat zij rijles kreeg van haar vader. Verhoor van de vrouw van het 62-jarige slachtoffer moet hierover duidelijkheid scheppen. Zij zat niet in de wagen toen deze te water raakte. Volgens de politie is zij echter nog “in een shocktoestand” en zal zij pas worden verhoord na de begrafenis van haar familieleden.

De Marokkaanse familie was aan het picknicken op een grasveld in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Omstreeks negen uur gingen de vier slachtoffers een rondje rijden op het terrein bij de Hempont. Om 21.06 uur kreeg de politie de melding 'auto te water'.

Na ongeveer tien minuten waren brandweer en politie ter plaatse, maar de wagen was inmiddels door de sterke stroming meegevoerd. Na drie kwartier vonden duikers van de brandweer de auto op 150 meter van de plaats waar deze te water was geraakt. Het Noordzeekanaal is bij de Nieuwe Hemweg ruim 15 meter diep.

De auto lag op zijn kop en de duikers moesten in het donker op de tast de vier slachtoffers bevrijden. Het was voor de duikers onduidelijk wie er achter het stuur heeft gezeten. Omdat de twee volwassenen en de dochter van elf jaar nog binnen het uur boven water waren werd tot in het ziekenhuis geprobeerd hen te reanimeren. Dit had echter geen resultaat. De 3-jarige kleinzoon was al in de auto overleden.

De politie is nog op zoek naar getuigen. Een Engels sprekende motorrijder zou de auto te water hebben zien gaan, maar is nog niet door de politie gehoord.