ANDRÉS PASTRANA; Mediagenieke neo-liberaal

ROTTERDAM, 22JUNI. Vier jaar geleden huilde hij op de televisie, Andrés Pastrana, toen hij met een miniem verschil in stemmen verslagen was door de liberale kandidaat Ernesto Samper. Gisteren huilde hij opnieuw op tv, vergezeld door zijn vrouw en drie kinderen. Maar dit keer waren het vreugdetranen. Pastrana, zoon van de vroegere president Misael Pastrana, zal op 7 augustus worden beëdigd als president van Colombia.

De 43-jarige Pastrana kan goed met de media overweg. Na te hebben gewerkt als advocaat werd hij televisiejournalist. Zijn politieke carrière begon hij in 1988 als eerste gekozen burgemeester van de hoofdstad Bogotá.

Die verkiezing had hij mede te danken aan de golf van publiciteit die zijn ontvoering door het cocaïne-kartel van Pablo Escobar vlak voor de verkiezingen teweeggebracht. In 1991 werd hij tot senator gekozen. Twee jaar later trad hij terug uit de Senaat, om zich te wijden aan de presidentsverkiezingen die hij verloor.

Drie dagen na zijn nederlaag ontketende hij een van de grootste narco-schandalen in de Colombiaanse geschiedenis, door zijn tegenstander Samper ervan te beschuldigen zes miljoen dollar voor verkiezingsdoeleinden te hebben ontvangen van het Cali-drugskartel. Veel Colombianen - gewend aan corruptie op hoog niveau - vonden Pastrana een slecht verliezer en verdachten hem ervan onder één hoedje te spelen met de Amerikanen. De affaire, die 12 naaste medewerkers van Samper achter de tralies deed belanden, eindigde pas twee jaar later toen een afzettingsprocedure tegen Samper strandde in het Colombiaanse parlement.

Pastrana bevond zich toen al in het buitenland. Na de beschuldigingen vertrok hij uit Colombia en verbleef drie jaar lang in Japan en de Verenigde Staten. Pas een jaar voor de verkiezingen keerde Pastrana terug naar Colombia.

Veel Colombianen vinden Pastrana te jong en te onervaren. Pastrana weet zich echter gesteund door Washington. Hij staat bekend als neo-liberaal en heeft Colombia rigoureuze ingrepen in de economie in het vooruitzicht gesteld. Hij zal echter moeten opboksen tegen het door liberalen gedomineerde Congres.