Ambassadeurs verlaten Minsk

MINSK, 22 JUNI. De landen van de Europese Unie, Japan en de VS trekken vandaag hun ambassadeurs in Wit-Rusland voor overleg terug. De EU-lidstaten zullen alle Wit-Russische ambassadeurs in hun landen verzoeken naar huis terug te keren.

Daarmee reageert de internationale gemeenschap op het door president Aleksandr Loekasjenko op de spits gedreven conflict over de toegankelijkheid van de residenties van de ambassadeurs in de ambassadewijk Drozdy. Polen en Turkije overwegen eveneens hun ambassadeurs uit Wit-Rusland terug te roepen.

Het vertrek van de EU-ambassadeurs werd de Wit-Russische regering zaterdag al aangekondigd tijdens een onderhoud van de vertegenwoordigers van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Griekenland op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk. De Britse ambassadeur liet weten dat daarbij “in de krachtigst mogelijke termen” was geprotesteerd tegen de opstelling van de Wit-Russische regering. De Amerikaanse en de Japanse ambassadeurs in Minsk besloten pas vanochtend ook te vertrekken.

De regering van Wit-Rusland heeft de ambassadeurs de toegang tot hun residenties in de wijk Drozdy ontzegd met het argument dat reparaties aan waterleiding en riolering van het ambassadecomplex nodig zijn. Maar president Loekasjenko heeft tegelijkertijd duidelijk gemaakt dat de ambassadeurs na de uitvoering van de reparaties - over anderhalf jaar - niet naar de wijk kunnen terugkeren: het complex is inmiddels uitgeroepen tot presidentiële residentie en de ambassadeurs is elders in Minsk onderdak aangeboden. Midden vorige week leek het er nog op dat Loekasjenko te diplomatieke vertegenwoordigers “als gast” op het complex zou blijven dulden, maar dat belette hem niet de residenties van water en elektriciteit af te sluiten en de diplomaten bij de toegang tot het complex aan scherpe controles te onderwerpen. Vrijdag groeven arbeiders bij de ingang tot het complex een diepe sleuf, als gevolg waarvan de buitenlandse diplomaten het terrein niet meer kunnen oprijden.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Jevgeni Primakov, hekelde de autoriteiten in Minsk om hun houding. “Natuurlijk handelen onze Wit-Russische vroendenb niet op diplomatieke wijze”, zei hij. Maar Rusland zal zijn ambassadeur - die ook in Drozdy woont - niet terugroepen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, noemde dit weekeinde de acties van de regering in Minsk “volstrekt onbegrijpelijk”. Loekasjenko, aldus Kinkel, “manoeuvreert zijn land in een steeds dieper isolement”. (Reuters, AFP, AP)