Agressie kost golfer de zege

De Schotse Zeeuw Stuart Mathie werd afgelopen weekeinde winnaar van de Nedcar Open. Dat leverde hem 10.000 gulden op. Dankzij een bijna perfecte 67 op de par-71-baan in Oosterhout veroverde Mathie de titel. Ruben Wechgelaer, profgolfer uit Hoorn, leek op de vierde en laatste speeldag van het Nedcar Open op een overwinning af te stevenen, maar faalde.

Net als Robert Jan Derksen vorig jaar deed, gaf de 29-jarige golfer uit Hoorn op de baan van de Oosterhoutse Golfclub een schijnbaar veilige voorsprong van zeven slagen uit handen. Na een viervoudige bogey op de 59ste hole ging het mis met Wechgelaer. Door een teleurstellende 78 slagen bleef hij de laatste en beslissende dag steken op 78, drie meer dan winnaar Mathie.

Wat ging er fout?

Wechgelaer: “De eerste acht holes stond ik super te spelen, maar op die ene hole werd ik een beetje agressief, terwijl ik op veilig had moeten spelen. Een hole die je in twee slagen zou kunnen halen, moet je in zo'n geval in drie slagen doen. Deze hole had ik in vijf slagen moeten doen, maar ik probeerde het in vier slagen. Toen sloeg ik de bal te ver en ging ie de struiken in. Dan is de voorsprong natuurlijk weg.”

Had u ooit zo'n grote voorsprong in een toernooi?

“Nee. Maar de druk was groot en de spanning heeft ook wel meegespeeld.”

Is een gebrek aan ervaring u fataal geworden?

“Ik had gewoon niet moeten afwijken van het plan dat ik had. De eerste drie dagen ging het een stuk beter. Toen lukte het op diezelfde hole wel elke keer. Greg Norman had vorig jaar op de Masters ook een voorsprong van zeven slagen. Die heeft hij ook uit handen gegeven, aan Nick Faldo. Dat had ook niemand verwacht. Toevallig had de winnaar, Mathie, daar voor de laatste dag nog over gelezen. Toen ik zeven slagen voorsprong had, zei ook iedereen tegen me, 'dat is een eitje'. En als je een beetje verstandig speelt, is het ook geen probleem. Toch heb ik over het hele toernooi gezien goed gespeeld. Ik heb er veel van geleerd, maar daar schiet ik nu niet veel mee op.”