WK voetbal

Het Nederlandse voetbalelftal treft vanavond om 21.00 uur (uitzending op Nederland 2 en België 2) in zijn tweede wedstrijd in Frankrijk een kleintje in het internationale topvoetbal. Zuid-Korea doet weliswaar voor de vierde keer mee aan een eindronde van een wereldkampioenschap, maar won op dat niveau nog nooit een wedstrijd.

Het duel van vorige week tegen Mexico (1-3) was het twaalfde van de Koreanen op een WK. Negen keer werd er verloren, drie keer gelijkgespeeld. Toch mogen dergelijke landen nooit worden onderschat. De bal kan vreemd rollen, leert de voetbalgeschiedenis. Zo deed het andere Korea, Noord-Korea, slechts één keer mee aan een eindronde, maar zorgde toen wel voor een van de grootste WK-verrassingen aller tijden. De Koreanen bereikten in 1966 in Engeland de kwartfinale door in de groepswedstrijden het grote Italië uit te schakelen met een 1-0 overwinning. De doelpuntenmaker, Pak Doo Ik, werd beroemd over de hele wereld. Zijn naam komt nu nog regelmatig terug in voetbalquizzen.

Bijna kreeg het Koreaanse sprookje in '66 nog een vervolg. In Liverpool tegen Portugal nam de Aziatische ploeg in de kwartfinale brutaal een voorsprong van liefst 3-0 en was zelfs de halve finale in zicht. Een topprestatie van de Portugese sterspeler Eusebio voorkwam echter een regelrecht voetbalwonder. Hij maakte vier doelpunten waardoor zijn ploeg alsnog met 5-3 won. Maar Nederland is wel gewaarschuwd.