Toch geen kangoeroes bij ziekenhuis in Uithof

UTRECHT, 20 JUNI. Het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis ziet af van een 'kunstwerk' met levende kangoeroes. De raad van bestuur heeft dit besloten na bezwaren van de Dierenbescherming.

De Amsterdamse kunstenaar Hans van Houwelingen had voor de nieuwbouw van het kinderziekenhuis in de Uithof een kangoeroepark ontworpen. Het uitzicht op de dieren zou het verblijf voor de kinderen veraangenamen. Het kinderziekenhuis wordt in januari in gebruik genomen.

Als onderkomen voor de zes kangoeroes zou langs het ziekenhuis een galerij worden aangelegd, met verwarmde vloer. Het geheel voldeed aan de normale eisen van een dierenpark. Medewerkers van de tuinafdeling van het ziekenhuis zouden bij Artis een cursus 'verzorging voor kangoeroes' volgen en de naburige faculteit diergeneeskunde was beschikbaar voor medische bijstand.

De afdeling Utrecht van de Dierenbescherming maakte bezwaar tegen het plan, omdat dieren gebruikt zouden worden als kunstobject. Donderdag besloot het ziekenhuisbestuur dat het kangoeroepark niet doorgaat. Het was immers bedoeld om “positief spraakmakend te zijn”, aldus een woordvoerder. De kunstenaar en de Dierenbescherming waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.