Tips voor Oranje

De Zuid-Koreaanse bondscoach Bum-Kun Cha heeft aangekondigd vanavond tegen Nederland vooral te gaan verdedigen. Hoe kan Oranje de Aziatische muur slechten?

Hans Kraay, analist: “Als ik bondscoach was, zou ik vasthouden aan het 4-4-2-systeem met Overmars op links en Ronald de Boer rechts. Seedorf stond tot nu toe rechtshalf, maar hij rendeert daar niet. De Boer kan op korte afstand een tegenstander uitspelen en dat maakt hem de beste op die positie. In de as kun je De Boer best missen, want daar heb je plenty mogelijkheden. Mijn keuze zou Davids met Seedorf zijn. Sommige mensen willen met drie aanvallers spelen: Overmars rechts en Zenden links. Maar Overmars is op rechts geen schim van de gevaarlijke speler die hij aan de linkerkant is. Bovendien is snelheid niet zo'n gevaarlijk wapen als je met buitenspelers speelt, want de ruimte tot de achterlijn is kleiner. Voorin lijkt Van Hooijdonk/Bergkamp me de ideale combinatie. Af en toe moet je de bal hoog naar het centrum sturen en dan is er geen beter aanspeelpunt dan Van Hooijdonk. Overigens ben ik niet bang dat het weer doelpuntloos eindigt. Dit elftal speelt geen twee keer 0-0.”

John Rep, oud-speler (42 interlands): “Gewoon met drie spitsen en één daar kort achter. Want de Koreanen zullen met één spits spelen. Ik zou Overmars aan de linkerkant houden, daar speelt hij al jaren, en Zenden op rechts zetten. Dat kan makkelijk, Hagi en Stoitsjkov hebben ook vaak vanaf de rechterkant gespeeld. Van daaruit trokken ze dan gevaarlijk naar binnen. Seedorf zou ik even op de bank houden, hij heeft de laatste wedstrijd niet echt goed gespeeld. Ik twijfel of je met Bergkamp of Van Hooijdonk als diepe spits moet beginnen. Je hebt gewoon zoveel mogelijkheden met deze ploeg.”

Bart de Roover, Belgische verdediger van NAC: “Als je gewend bent om tegen twee spitsen te voetballen, is het moeilijk als de tegenstander plotseling met buitenspelers speelt. Alleen zal het voor Zuid-Korea niet zoveel uitmaken, omdat ze het strafschopgebied toch dichtmetselen. Stel dat Nederland met twee spitsen gaat spelen, dan moeten de buitenste middenvelders diep staan om ruimte te creëren. In feite maakt het dus niet veel uit hoe je speelt. Persoonlijk vind ik alleen dat de trainer Van Hooijdonk erin moet zetten. Die jongen scoort met zijn ogen dicht. Nederland zal veel met voorzetten van de flanken moeten spelen, want voor het doel is het veel te druk.”

Martin Jol, trainer: “Ik vind het vreemd dat de hele discussie weer op gang is gekomen. Een half jaar geleden was iedereen het met Hiddink eens dat Nederland 4-4-2 moest spelen en nu moet het plotseling weer anders. Iedereen besefte dat een concept met vleugelspitsen te aanvallend was. Met Cocu en Seedorf hadden we hangende spelers aan de zijkant. Ik vind dat je Seedorf daar gewoon moet laten staan. Hij krijgt nu heel Nederland over zich heen omdat hij het tegen België niet goed heeft gedaan. Dat vond ik wel meevallen. Ik vind het sneu om hem te slachtofferen. Hij heeft zich opgeofferd om aan de rechterkant te spelen. Als je in een ander systeem wilt voetballen, had je daar in de voorbereiding ook iemand anders moeten zetten.”

Sander Oostrom, voetbalt in Zuid-Korea: “Ik zou echt over de vleugels spelen en dan Van Hooijdonk in de spits zetten. Hij is heel sterk met voorzetten van de flanken en bovendien heeft Zuid-Korea kleine verdedigers. Ze spelen altijd in de zone, juist daarom zou ik ook Wim Jonk erin zetten. Ik ben een Davids-fan, maar dit wordt een typische Jonk-wedstrijd. Juist omdat de Zuid-Koreanen in de zone spelen, laten ze hem rustig aan de bal komen. Verder moet Overmars aan de linkerkant blijven. Ik weet niet of Zenden aan de rechterkant een actie buitenom heeft. Zo ja, dan moet hij ook spelen. In Zuid-Korea zijn ze trouwens best bang voor Nederland. Iedereen denkt dat Nederland met 3-0 of zo wint. Of ik dat ook denk? Als Hiddink doet wat ik zeg, wel.”

    • Orkun Akinci