Staking bij GM breidt zich snel uit; Clinton wil akkoord

De stakingen bij twee fabrieken bij General Motors hebben inmiddels geleid tot werkstilstand voor 110.000 man. President Clinton heeft de partijen opgeroepen hun geschillen bij te leggen.

NEW YORK, 20 JUNI. De productiecapaciteit van GM in Noord-Amerika is teruggebracht tot 10 procent van het normale niveau. Het bedrijf verliest per dag 50 tot 75 miljoen dollar aan omzet en de nettowinst zal door de staking tot nu toe in elk geval 200 miljoen dollar lager uitkomen. Clinton heeft een dringend beroep op de stakers gedaan om snel tot een akkoord te komen. Maar hij stelde ook met nadruk dat de overheid niet zal gaan bemiddelen.

Bij een onderdelenfabriek van GM en de GM-dochter Delphi Systems, allebei in Flint, Michigan, hebben in totaal 9.200 man het werk neergelegd. Door de olievlekwerking kunnen andere fabrieken van GM niet meer verder. De ene fabriek in Flint, waar op 5 juni een staking begon, maakt motorkappen en deuren. Bij Delphi Systems worden onder meer oliefilters voor alle GM-modellen vervaardigd. Daar begon de staking op 11 juni.

De stakingen, die zijn uitgeroepen door de vakbond United Auto workers (UAW), gaan over behoud van werkgelegenheid. GM heeft nog steeds zeer hoge arbeidskosten per geproduceerde auto, zeker in vergelijking met de collega's Ford en Chrysler. GM wil daarom mensen laten afvloeien, maar de bond verzet zich hiertegen. Ook wil de bond de vlucht van banen naar goedkoper producerende landen, zoals Mexico, stopzetten.

Een einde aan de staking is nog niet in zicht. Deze week leek de situatie zelfs verder te escaleren, toen de UAW wegliep van de onderhandelingstafel en zei dat GM-mensen grappen maakten over de bond. GM ontkent dat met klem. Omgekeerd heeft GM ook ontkend dat ze een voorstel tot een akkoord hebben gedaan. Volgens bronnen binnen het bedrijf is GM bijzonder boos dat de UAW bewust probeert de introductie van enkele nieuwe modellen tegen te houden. Gisteren sloot een produktiefaciliteit van ruimtewagens in Doraville, Georgia. Dat raakt GM rechtstreeks in de portemonnee, omdat het een van de meest goedlopende sectoren is.

GM heeft traditioneel twee weken bedrijfsvakantie omstreeks 4 juli (Onafhankelijkheidsdag) en sluit dan alles. Analisten zijn er vrijwel zeker van dat voor die tijd geen akkoord bereikt wordt en dat het topmanagement dat in dit stadium ook niet meer wil. De stakenden zullen in plaats van hun betaalde vakantiegeld nu moeten rondkomen van een mager stakingsgeld.

    • Lucas Ligtenberg