Spanje stelt weer teleur in saaie wedstrijd; Paraguay: tweede keer 0-0

ROTTERDAM, 20 JUNI. Spanje, vooraf genoemd als een van de favorieten, stelt tot nu toe zwaar teleur in Frankrijk. Na de nederlaag tegen Nigeria werd gisteravond tegen het povere Paraguay 0-0 gespeeld. De Spanjaarden moeten zelfs vrezen voor uitschakeling. Maar een zege in de laatste poulewedstrijd tegen Bulgarije zal Spanje vrijwel zeker de tweede plaats achter Nigeria opleveren.

Spanje had in het zeer matige duel in Saint-Etienne wel de beste kansen. “Maar dat doelpunt kwam maar niet”, zei bondscoach Javier Clemente na afloop. “Natuurlijk ben ik teleurgesteld. We hebben alles geprobeerd. We hebben in de tweede helft risico's genomen.”

Clemente had zijn ploeg in vergelijking met de WK-opening drastisch omgegooid. Alfonso, Campo, Ferrer, Kiko en Nadal waren naar de reservebank verwezen en werden vervangen door Abelardo, Aguilera, Amor, Etxebarri en Pizzi. De 36-jarige keeper Andoni Zubizarreta, die tegen Nigeria een keer flink had geblunderd, behield wel zijn plaats. Hij hoefde zich niet bijster in te spannen om zijn doel schoon te houden.

'Zubi' speelde tegen Paraguay zijn 125ste interland en evenaarde daarmee het wereldrecord voor een doelman van de Engelsman Peter Shilton. “Hij is een van de beste keepers ter wereld”, oordeelde zijn collega van Paraguay, Jose Luis Chilavert. “Door één incident tegen Nigeria heeft iedereen ineens kritiek. Daarmee is hem onrecht aangedaan.” Chilavert kan er zelf ook wat van. Hij verrichtte een paar uitstekende reddingen.

Hij hoopt ook nog steeds de eerst scorende keeper op een WK te worden. Chilavert mocht gisteravond in de 39ste minuut weer een vrije trap in de buurt van het vijandelijke doel nemen. Tegen Bulgarije, verleden week, moest zijn collega de bal uit de bovenhoek tikken, tegen Spanje smoorde zijn schot in de muur. Maar aanvoerder Chilavert zorgde wel weer voor een beetje show op deze saaie avond.

De spelers van Paraguay bejubelden het gelijkspel tegen Spanje. Het was hun tweede 0-0 van dit WK. “Deze wedstrijd was als een finale voor ons”, vertelde Chilavert naderhand. “Dit is een grote prestatie van ons. Spanje is een topploeg en daar hebben we niet van verloren. Ik denk dat we de wereld hebben verrast met ons voetbal.”

Dat zal waarschijnlijk wel meevallen. Paraguay, dat vlak voor het WK in Eindhoven met 5-1 van Nederland verloor, valt in Frankrijk vooral op door zijn defensieve spel. Maar de ploeg is nog niet uitgeschakeld. Zelfs weer een 0-0 tegen het al gekwalificeerde Nigeria kan genoeg zijn voor plaatsing voor de tweede ronde. Dan zullen Bulgarije en Spanje ook tegen elkaar moeten gelijk spelen.

Maar de Spaanse jubilaris Zubizarreta hoopt nog dat zijn laatste droom in vervulling zal gaan. “Elke voetballer heeft twee dromen, de eerste is aan een WK meedoen, de tweede wereldkampioen worden.”