Selectie; Televisie; Zaterdag

ACTUALITEITEN

Nova. Onder anderen aandacht voor de situatie in Kosovo en een gesprek met een teruggekeerde Nederlandse hulpverlener. Verder de economische situatie in Zuid-Korea. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Windrush. Slot van een serie historische documentaires over de veranderingen in het leven in Groot-Brittannië door de toestroom van migranten vanuit het Caraïbisch gebied op het schip 'Empire Windrush'. Vanavond over de integratie van zwarte mensen in o.a. het Britse Hogerhuis en de wereld van sport, televisie en entertainment in Engeland in de jaren '90. Afl.: A British story. BBC2, 21.00-22.00u.

Sonja: Locatie. Sonja Barend spreekt in Rome met Nederlandse nonnen die er wonen en werken. Ned.3, 22.45-23.40u.

Century of warfare. Luchtgevechten tijdens de Eerste Wereldoorlog leidden tot een geheel nieuwe manier van oorlog voeren. Discovery, 23.00-24.00u.

AMUSEMENT

Malibu Hotel. Eerste aflevering van een miniserie met vier mooie vrouwen, een moord, liefde en fraude. RTL4, 18.30-19.30u.

Op reis. In deze twaalfde uitzending over ongewone reisbestemmingen gaat het vanavond over cultuur. Het graven naar een schat met een enorme waarde in de Franse Lanquedoc; een familie op Sicilië die het poppenkast-spelen in ere wil houden en kroegliteratuur in Dublin aan de hand van de boeken van James Joyce. Ned.3, 19.17-19.48u.

Saturday Night Live. Satire met absurde humor, muziek en een hoop lawaai. Vanavond is uw gastvrouw de weelderige Raquel Welch. De muzikale bijdragen zijn van Phoebe Snow en John Sebastian. TV10, 00.10-00.40u.

MUZIEK

Dancing in the street. Laatste aflevering in de serie over de geschiedenis van de rock 'n' roll belicht de ontwikkeling van de soul. Met o.a. Stevie Wonder en Marvin Gaye. RTL5, 18.05-19.00u.

BBC Young Musicians 98. Verslag van het BBC muziekconcours voor jonge dirigenten onder de 26 jaar. Zes dirigenten dingen naar de functie van assistent-dirigent van de BBC Philharmonic voor het seizoen '98-'99. BBC2, 20.00-21.00u.

KUNST

Kunst... omdat het moet. Herhaling van vorig jaar van het portret van Joseph Cornell (1903-1972), een cultfiguur in de moderne kunst en een raadselachtige kluizenaar in New York. Beroemheden als Susan Sontag, Tony Curtis en James Rosenquist verzamelden zijn kunst en bezochten hem in zijn atelier. Hij is bekend door zijn 'kisten', een arrangement van objecten in krat of vergelijkbare vorm afgedekt met een glasplaat. Ned.2, 0.30-1.22u.

FILM

L'as des as (Gérard Oury, 1982, Frankrijk/West-Duitsland). De 61ste film van Jean-Paul Belmondo is een weinig fijnzinnige avonturenkomedie met de charmeur als een Franse bokstrainer die zich tijdens de Olympische Spelen in het Berlijn van 1936 ontfermt over een joods jongetje. RTL4, 12.00-13.40u., onderbroken door reclame.

Blanche Fury (Marc Allegret, 1948, Engeland). Victoriaans melodrama over erfenissen, wraaklust en overspelige liefde. Inhalige jongedame Valerie Hobson is verliefd op verbitterde rentmeester Stewart Granger. Deze zou graag haar echtgenoot vermoorden. BBC2, 12.55-14.30u.

Running (Steven H. Stern, 1979, Canada). Melodrama in de stijl van Rocky. Toen nog minder bekende Michael Douglas laat huis en haard in de steek om te gaan hardlopen op Olympisch niveau. Ook met Susan Anspach. SBS6, 13.50-15.35u., onderbroken door reclame.

Just One of the Guys (Lisa Gottlieb, 1985, VS). Vlot gesneden variant op Tootsie. Middelbare scholiere verkleedt zich als jongen teneinde seksistische vooroordelen jegens haar schrijfambities uit te sluiten. SBS6, 19.00-20.45u., onderbroken door reclame.

Ruby (John MacKenzie, 1992, VS). Verdienstelijke biografie van Jack Ruby, stripclubeigenaar annex moordenaar van Lee Harvey Oswald. Mooie, ambivalente hoofdrol van Danny Aiello. Met ook de zwoele Sherilyn Fenn. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

. Turks Fruit (Paul Verhoeven, 1973, Nederland). Monumentale Wolkersverfilming door Verhoeven is nog steeds de succesvolste Nederlandse film aller tijden. Monique van de Ven debuteerde in deze ode aan de seksuele revolutie en de pathetische hang naar persoonlijke vrijheid. Ook met Rutger Hauer en, achter de camera, Jan de Bont. Veronica, 20.30-22.25u., met reclame.

The Gods Must Be Crazy II (Jamie Uys, 1989, Botswana). Vervolg op merkwaardige klucht (1981) van omstreden Zuidafrikaanse regisseur die eerder, in Funny People, met een verborgen camera de vermeende domheid van zwarte landgenoten in beeld bracht. Bosjesman gaat op zoek naar in de 'beschaafde wereld' verdwaalde kinderen. Ned.1, 20.34-22.14u.

Against All Odds (Taylor Hackford, 1984, VS). Modieuze remake van 'film noir' Out of the Past (1947, J. Tourneur) laat romance tegen exotische decors prevaleren boven het thrillerelement. Georganiseerde misdaad dwingt Jeff Bridges ertoe de rijke erfgename Rachel Ward op te sporen. SBS6, 20.45-22.55u., met reclame.

. North by Northwest (Alfred Hitchcock, 1959, VS). Hitchcock-klassieker is een ironische thriller met Cary Grant als een reclameman die abusievelijk voor een te vermoorden spion wordt gehouden. Dit is de film waarin Grant wordt achtervolgd door het vliegtuigje. Ook met Eva Marie Saint, James Mason. BBC2, 22.00-0.10u.

Delirious (Tom Mankiewicz, 1991, VS). Even belegen als hinderlijk moraliserende komedie waarin sullige John Candy na een klap op zijn kop ontwaakt als heldhaftig personage in de door hem geschreven soap-serie. Met Emma Samms als doortrapte dame en Mariel Hemingway als het miskende meisje van zijn dromen. Ned.1, 22.48-0.17u.

Boiling Point (James B. Harris, 1993, VS). Dennis Hopper speelt memorabele crimineel die een week de tijd heeft om een schuld af te lossen. Bedaarde misdaadfilm laat diens lotgevallen parallel lopen met die van agent Wesley Snipes, die juist wraaklustig op zoek is naar Hopper. Belg.1, 23.20-0.47u.

Blame It on the Bellboy (Mark Herman, 1992, Engeland). Typisch Engelse, groteske thriller-klucht vol identiteitsverwisselingen in Venetiaans hotel. Piccolo verwart de post voor overspelige huisvader, miezerige huizenkoper en huurmoordenaar. Met Dudley Moore. RTL4, 0.05-1.25u., onderbroken door reclame.

The Ruling Class (Peter Medak, 1972, Engeland). Bizarre, oneerbiedige satire - naar toneelstuk van Peter Barnes - hekelt het chauvinisme der Britten en hun perverterende instituties. Met Peter O'Toole als een gekke Lord die denkt dat hij God is. Ook met Arthur Lowe, Alastair Sim. BBC2, 0.50-3.25u.

The Magnificent Seven Ride! (George McGowan, 1972, VS). Derde en laatste vervolg op The Magnificent Seven is een moeizame western waarin andermaal Mexicaanse bandieten worden bestreden. Met Lee van Cleef en Stefanie Powers. BBC1, 1.25-3.05u.

En nagesynchroniseerd:

Murder Blues (Anders Palm, 1989, Italië/VS). Duitsl.2, 23.45-1.30u.; The Cincinnati Kid (Norman Jewison, 1965, VS). Duitsl.1, 1.30-3.10u.