SALADE VAN TUINBONEN

Uit de naam kan het al worden opgemaakt; deze salade is bewerkelijk. Het doppen van de 2 kilo tuinbonen voor dit recept kostte mij ongeveer anderhalf uur. Ik kreeg er ongelofelijk vieze handen van.

“Dit is voorlopig de laatste keer”, dacht ik, maar aan tafel werd ik milder gestemd door alle complimenten. De tuinbonen waren meer dan mals en zoet en de prachtige heldergroene kleur was een feest om te zien. Een ander essentieel onderdeel van de salade zijn zeer kleine, jonge peultjes, maar als die niet (meer) verkrijgbaar zijn, kunt u ze vervangen door sugar snaps. De citroenolie in de vinaigrette past heel goed bij de frisse, zoete en knapperige groenten. Tegenwoordig zijn er veel verschillende oliesoorten met smaakjes verkrijgbaar, maar net als alle azijnen met smaken, zijn alleen de oliesoorten van een goede kwaliteit de moeite waard. Het zou jammer zijn om een hele salade door één ingrediënt te laten ondermijnen. Gebruik dan liever een goede koudgeperste olijfolie. (Eén tip voor het doppen: vraag de eters om vooraf een borrel te komen drinken en leg voor elk een bergje tuinbonen neer.) Breng een pan met water de kook. Doe er de tuinbonen, het bonenkruid en wat zout in, leg er het deksel op en laat 2 tot 3 minuten koken tot de bonen bijtgaar zijn. Giet ze in een zeef en schrik ze onder de koude kraan. (Hiermee stopt u het kookproces en blijven de bonen heldergroen.) Laat goed uitlekken en doe ze in een ruime kom. Breng een andere pan water aan de kook en doe er de peultjes, munt en wat zout in. Leg er het deksel op en laat ze in 2 tot 3 minuten bijtgaar koken. Giet ze over in een zeef en laat schrikken onder de koude kraan. Laat ze goed uitlekken en doe ze in de kom met de tuinbonen. Schep er de ringetjes lenteui door en breng op smaak met grof zeezout en versgemalen peper. Klop de azijn met een garde met wat zeezout en versgemalen zwarte peper. Klop er de citroen- of olijfolie door tot de vinaigrette gebonden is. Schep de vinaigrette om met het bonenmengsel en schep er tot slot de dille door.

Voor 3 tot 4 personen:

2 kilo tuinbonen, dubbelgedopt

paar takjes vers bonenkruid

150 gram kleine, jonge peultjes, afgehaald

paar takjes verse munt

zout

1 tot 2 lenteuitjes, in ringetjes

2 eetlepels gesnipperde verse dille

Vinaigrette:

1 eetlepel ciderazijn; zeezout en versgemalen zwarte peper; 3 eetlepels citroenolie of koudgeperste olijfolie

    • Kim Maclean