Pi (5)

In 'Een kleine geschiedenis van pi' (W&O, 30 mei) wordt wel erg gemakkelijk voorbijgegaan aan de bijdrage van wiskundigen in het islamitische cultuurgebied. Het rekengenie Jamshid al-Kashi was een van de vele tientallen wetenschappers die de Timuridische sultan Ulugh Beg, kleinzoon van Timurlane, rond het jaar 1420 om zich heen verzamelde in Samarkand (Oezbekistan). Al-Kashi gebruikte de Griekse methode van ingeschreven en omgeschreven veelhoeken om pi te bepalen met een nauwkeurigheid van 16 decimalen. Hij leidde eerst af hoeveel zijden de te gebruiken veelhoeken en hoeveel cijfers de tussenresultaten van zijn berekening moesten hebben om deze nauwkeurigheid te bereiken. Al-Kashi's resultaat heeft 9 decimalen meer dan dat van de Chinees Tsu Ch'ung-Chih, met wie behalve de benadering 355/113 ook een nauwkeuriger afschatting 3.1415926<< 3.1415927 in verbinding wordt gebracht.

    • Frankfurt Am Main
    • Dr. Benno van Dalen