Op vele hoeken sist het: tickets, tickets?

MARSEILLE, 20 JUNI. Kamel zit met twee vrienden rustig op een terrasje in de zon. Hij hoeft niet te zoeken, zegt hij. Ze komen wel naar hem toe. “Een kaartje voor Nederland-Korea? Geen probleem. Hoeveel wil je er hebben?” Samen met zijn vrienden kocht hij twee jaar geleden als seizoenkaarthouder van Olympique Marseille meer dan honderd kaarten. “Voor 1200 franc kan ik je geven wat je wilt.” De zwarte handel tiert welig in de Franse havenstad Marseille. Op straat sist het op vele hoeken: “Tickets, tickets?” De Marseillanen houden niet van het nationale elftal. Afgelopen donderdag, toen Frankrijk tegen Saoedi-Arabië speelde, werd op terrasjes zachtjes nee geschud bij de doelpunten van de Fransen. Voor de ramen hangen geen Franse vlaggen en de auto's dragen geen blauwe balletjes. Marseille is Olympique. Het Franse elftal doet ze niets.

“Dit is gewoon business, meneer”, zegt Kamel. “Wij kopen kaartjes en de mensen willen ze graag hebben. Wat is daar mis mee? Wie uit Korea komt om hier een wedstrijd te zien, die heeft ook wel geld om mij te betalen. Ik heb al een kaartje verkocht voor 2.500 franc”, zegt Kamel.

Een paar honderd meter verder vermaken de Oranjesupporters zich op de terrasjes. Ze dansen, ze springen en ze drinken. Honderden agenten houden hen angstvallig in de gaten. Ze kunnen opgelucht ademhalen. Het Oranjelegioen is niet gekomen om te vechten. De meesten hebben hun kaarten via de legale weg verkregen. KNVB-kaarten, dus. “Tickets, tickets?”, vraagt Dominic uit Marseille. De Nederlanders op het terras moeten er slechts om lachen. “Vijftienhonderd francs? Ach, rot op joh!” zegt een jongen met een Heinekenmuts uit Oss.

Edgar Davids en Wim Jonk spelen vanavond mee met het Nederlands elftal tegen Zuid-Korea. Bondscoach Guus Hiddink koos het tweetal nieuw in de basisopstelling in vergelijking met de eerste WK-wedstrijd tegen de Belgen. Ook de weer fitte Dennis Bergkamp staat in het elftal. Jerrel Hasselbaink en Clarence Seedorf zijn met de geschorste Patrick Kluivert uit de ploeg gevallen.

    • Koen Greven