Kunstenaar vecht procedure aan

BREDA, 20 JUNI. De kunstenaar J. Stevens uit Tilburg heeft donderdag voor de rechtbank in Breda de procedure aangevochten van het kunstfonds over uitzending van kunstenaars naar het buitenland. Volgens Stevens is het schandalig dat er bij de landelijke stichting Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst sprake is van volslagen willekeur.

De 49-jarige Stevens wilde vorig jaar een jaar naar het Kunstlerhaus Bethanien in Berlijn. Er was voor uitzending één gesubsidieerde plaats beschikbaar, waarvan het fonds een subsidie van 50.000 gulden verstrekte. Al in de eerste selectieronde viel Stevens af omdat de adviescommissie zijn werk eensgezind 'te mager' vond. Volgens Fonds-medewerkster mr. Christine Lindo is de toegepaste selectiemethode bij het kunstfonds algemeen aanvaard. Bovendien is die ook getoetst bij de Raad van State, die de procedure in orde verklaarde. De uitspraak volgt op 30 juli. (ANP)