Kritiek VS op Israel om plan voor Jeruzalem; 'Extreem provocerend'

WASHINGTON/ JERUZALEM, 20 JUNI. De Verenigde Staten beschouwen een donderdag bekendgemaakt plan van Israel om zijn greep op Jeruzalem te versterken als “extreem provocerend” in deze gevoelige fase in het vredesproces.

De Amerikaanse regering doet al weken haar uiterste best de impasse in het vredesproces te doorbreken. Het vredesproces liep vorig jaar maart vast op het Israelische besluit een joodse woonwijk te bouwen bij Har Homa, in Arabisch Oost-Jeruzalem.

Minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright heeft het plan gisteravond aan de orde gesteld in een telefoongesprek met de Israelische premier, Benjamin Netanyahu, aldus een woordvoerder van het State Department. De woordvoerder wees erop dat de toekomst van Jeruzalem “een zeer gevoelige en emotionele kwestie” is. “We denken dat het zeer moeilijk te begrijpen is waarom Israel zelfs maar zou overwegen een dergelijke provocerende stap te nemen op dit gevoelige moment in de onderhandelingen”, aldus de woordvoerder.

Hij zei dat Washington niet wil dat enigerlei actie wordt ondernomen die de toekomstige onderhandelingen over de definitieve regeling van het Israelisch-Palestijnse conflict - waarvan de status van Jeruzalem een buitengewoon lastig onderdeel vormt - ondergraaft. Israel veroverde Oost-Jeruzalem in de oorlog van 1967, en annexeerde het later als onderdeel van zijn “eeuwige en verenigde” hoofdstad. De Palestijnen willen dat Oost-Jeruzalem hoofdstad wordt van een toekomstige eigen staat.

Het Israelische plan, dat in principe door Netanyahu is aanvaard, voorziet in uitbreiding van Jeruzalem naar het westen, in het igenlijke Israel, en beoogt de investeringen te stimuleren om de joodse bevolking op 70 procent van het totaal te houden. Onder verwijzing naar het hogere geboortecijfer onder de Palestijnen, wordt gewaarschuwd dat tegen het jaar 2020 de Palestijnen 40 procent van de bevolking van Jeruzalem zullen uitmaken tenzij de regering ingrijpt. Daarom willen de plannenmakers meer joden naar de stad trekken door 142.000 woningen voor hen te bouwen en zwaar te investeren in werkgelegenheid.

“We hebben gezegd dat we ons zouden inspannen om onze greep en soevereiniteit over Jeruzalem zouden versterken”, aldus Netanyahu tegenover verslaggevers bij de bekendmaking van het plan. “Ik denk dat dit (het plan) een fundamentele wijziging vormt in de status van Jeruzalem die zal worden herinnerd als een keerpunt.” Hij zei dat het plan morgen door het kabinet zal worden besproken.

Het plan werd onmiddellijk verworpen door de Palestijnen die sprake van een opzettelijke provocatie en een schending van het internationaal recht, en aankondigden de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties , de secretaris-generaal van de VN en de Algemene Vergadering in te schakelen. Het Palestijnse parlementslid Ziad Abu Ziad noemde het plan “racistisch; onderdeel van de politiek van etnische zuivering die Israel doorvoert tegen Arabieren in Oost-Jeruzalem”.

De Palestijnen klagen, daarin gesteund door Israelische vredesbewegingen, al lange tijd dat Israel zich inspant het aantal Arabieren in Jeruzalem zo laag mogelijk te houden door bouwvergunningen te weigeren, woningen die zonder vergunning zijn gebouwd te slopen - zoals eerder deze week nog gebeurde, eveneens onder protest van de VS - en woonvergunningen van Arabieren in te trekken. (Reuters, AP, AFP)