KPN in mobiele telefonie België

ROTTERDAM, 20 JUNI. KPN en het Britse Orange hebben met hun gezamenlijke onderneming KPN Orange Belgium een licentie verworven voor mobiele telefonie in België. KPN Orange zal er een mobiel net aanleggen dat uiterlijk april volgend jaar operationeel moet zijn.

Dat is bekendgemaakt nadat de Belgische ministervergadering gisteren een besluit nam over toekenning van de licentie. KPN Orange betaalt omgerekend 440 miljoen gulden voor de Belgische vergunning, die het bedrijf in concurrentie brengt met de huidige twee aanbieders, Belgacom en Mobistar.

De bouw van het nieuwe netwerk, 'Orange' gedoopt, vergt een investering van ruim 1,1 miljard gulden. De opdracht voor een groot deel (550 miljoen) gegund aan het Zweedse Ericsson.

KPN Orange Belgium, dat is gevestigd in Brussel, heeft nu tachtig mensen in dienst. Dat zullen er naar verwachting eind dit jaar 250 tot 300 zijn en eind volgend jaar ongeveer 700. In 2004 verwacht de onderneming 1500 mensen in dienst te hebben.

Als KPN Orange in april 1998 begint met het aanbieden van mobiele telefonie, dekt zijn netwerk 40 procent van het Belgische grondgebied en 60 procent van de bevolking. Tegen eind 1999 wil KPN dekking hebben in heel België.

KPN verwacht dat de investering na vier jaar gaat bijdragen aan het nettoresultaat van KPN Telecom. De toekenning van de licentie heeft geen effect op de door KPN uitgesproken winstverwachting voor dit jaar.

KPN Orange was de enig overgebleven kandidaat voor de mobiele licentie. Andere belangstellenden zijn afgehaakt omdat zij de prijs te hoog vonden. KPN Orange, waarin beide bedrijven voor de helft deelnemen, wachtte alleen nog op het besluit van het kabinet-Dehaene.

De nieuwe telecomaanbieder streeft ernaar eenderde van de Belgische mobiele-telefoonmarkt te veroveren. Op dit moment maakt 11 procent van de Belgen gebruik van mobiele telefonie, tegen 14 procent van de Nederlanders. KPN Orange verwacht dat de Belgische markt in tien jaar zal verviervoudigen.

KPN bouwt een zogeheten GSM 1800-netwerk (ook wel DCS-1800) de opvolger van het huidige GSM. In Nederland zijn begin dit jaar twee landelijke licenties geveild waarin de traditionele GSM-techniek met GSM wordt gecombineerd. Die licenties werden binnengehaald door de consortium Federa (France Telecom/ABN Amro/Rabobank) en Telfort (British Telecom en NS). Orange heeft op Britse markt voor mobiele telefonie een aandeel van 14 procent.