Hoog zomer

Dit weekeinde hebben we te maken met een kortstondige hittegolf. Beide dagen bevinden we ons in tropische sferen. Na het weekeinde volgt verkoeling met enkele regen- en onweersbuien. Overigens kan er ook zondag een lokale onweersbui ontstaan.

Warme lucht uit Spanje stroomde gisteren Nederland al binnen. De aangevoerde lucht is niet alleen warm maar ook vrij droog. De zon heeft daarom vandaag nauwelijks concurrentie van wolken. De 25 graden grens wordt daardoor vanmiddag op de meeste plaatsen ruim overschreden. Alleen op de Wadden blijft de temperatuur bij 24 graden steken. Op de stranden aan de westkust wordt het circa 27 graden, maar er is kans op een verkoelende zeewind. De wind is zuid tot zuidoostelijk en zwak tot matig.

Op zondag wordt het zelfs erg heet met temperaturen tussen 27 en 32 graden. Met deze zinderende hitte kan later op de dag een lokaal warmte-onweer ontstaan, vooral in de zuidelijke provincies.

Maandag neemt de kans op onweer verder toe op nadering van een koufront. Dinsdag bouwt zich vanuit zuidwesten meteen alweer hogedruk op. Een weersverslechtering is daarom waarschijnlijk niet aan de orde. Het wordt echter wel iets minder warm.