Gouden strop voor schrijver Jac. Toes

AMSTERDAM, 20 JUNI. De schrijver Jac. Toes (48) krijgt de Bruna Gouden Strop 1998 voor zijn psychologische thriller Fotofinish. De prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek levert hem 25.000 gulden op. Toes was in 1993 en 1994 al genomimeerd voor deze onderscheiding.

De jury beoordeelde in totaal 38 misdaadromans, waaronder dertien debuten. De genomineerden waren behalve Toes: Slangen aaien van Mirjam Boelsums (debuut), Het spel van Onno te Rijdt (debuut), De frontrunners van Ed Sanders (debuut) en Code 39 van Charles den Tex. Volgens de jury is Fotofinish 'een zeldzaam juweeltje in de Nederlandse misdaadliteratuur'. Centraal in de roman staat een ambitieuze strafrechtadvocaat die zich gedwongen ziet af te rekenen met een onfris verleden. (ANP)