Fransen jagen langer ondanks EU-richtlijn

PARIJS, 20 JUNI. Het Franse parlement heeft gisteren in afwezigheid van het overgrote deel der parlementariërs een wetsvoorstel aangenomen dat het seizoen voor de jacht op trekvogels verlengt. Voortaan mogen de Fransen al op 14 juli, de nationale feestdag, op vogels schieten.

De wetswijziging kwam tot stand onder druk van een politieke lobby die 1,6 miljoen jagende Fransen vertegenwoordigt. De wet staat haaks op een Europese richtlijn uit 1979 die het jachtseisoen beperkt van 1 september tot 31 januari, om de trekvogels te beschermen tijdens de broedperiode. De woordvoerder van Europees commissaris voor Milieu Ritt Bjerregaard verklaarde dat de Commissie woensdag al bij het Europese Hof van Justitie een klacht kan indienen tegen Frankrijk, dat al ruzie had met Commissie over de vogeljacht.

De trekvogels hebben ook in Frankrijk zelf voor een ernstig meningsverschil gezorgd. Het door de rechtse oppositie ingediende wetsvoorstel werd gesteund door de regerende socialisten, maar niet door hun communistische coalitiepartners. Dezen stemden met de groene fractie tegen. (AFP, Reuters)